Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων όταν τίθεται ζήτημα σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας χώρας-μέλους.

Λίγο αργότερα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το παρασκήνιο ήταν πλούσιο, με την συνάντηση τελικά να αποτελεί ουσιαστικά τουρκική πρόταση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αρχικά υπήρξε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να γίνει ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία αντιπρότεινε μία «κανονική» συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών σε πλήρη σύνθεση, κάτι που δέχτηκε η Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Εξάλλου, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει όλα τα θέματα, με ειλικρίνεια και ευθύτητα και μάλιστα θα ξεκαθαρίσει στον συνομιλητή του ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις.

Το πρόγραμμα 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (ώρα Ελλάδος), στις 11.45 θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβασή του.

Στις 15.00 θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμα: 

- Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Φωτογραφία αρχείου