Το τετ α τετ των Βρυξελλών που θα συζητηθεί

Το τετ α τετ των Βρυξελλών που θα συζητηθεί

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική σκακιέρα καμία κίνηση δεν είναι τυχαία. Οι επιλογές πραγματοποιούνται για κάποιο λόγο και όλες έχουν στόχευση, καθώς τίποτα δεν γίνεται «έτσι απλώς για να γίνει». Το μεσημέρι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί μία κατ ιδίαν συνάντηση, η οποία είναι απολύτως ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, με αναφορές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, το μεσημέρι εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό σε πολλές κατευθύνσεις. Πρόκειται αναμφίβολα για μία συνάντηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο από την ισχυρή κυρία της ευρωζώνης όσο και του ΕΛΚ συνολικά, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Στις Βρυξέλλες αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυρία Μέρκελ δεν κάνει τίποτα χωρίς να το έχει προηγουμένως σταθμίσει και αξιολογήσει, κάτι που αναδεικνύει και την σπουδαιότητα της συνάντησης στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ.Μητσοτάκη τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον επόμενο συνομιλητή, μια και η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη βελγική πρωτεύουσα σε αυτή την σύνοδο κορυφής, θα είναι η τελευταία πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη επίσκεψη του επί βελγικού εδάφους να μην συμμετάσχει μόνο στη σύνοδο του ΕΛΚ αλλά να πάρει μέρος και στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Είναι γνωστό ότι εδώ και μερικούς μήνες στους κόλπους της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχει αναπτυχθεί μία σαφής κίνηση υποστήριξης προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ένα ξεκάθαρο στόχο, ως σαφές μήνυμα κατά του λαϊκισμού, όπως σημειώνει πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο αρχηγείο του Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Μία στόχευση που αποτυπώθηκε εμπράκτως και στην καμπάνια του Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, όταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ , υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν άρχισε επισήμως την καμπάνια του από την Ελλάδα. Για τους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από λαϊκιστές και θα πρέπει να γίνει η πρώτη χώρα όπου θα καταδικαστεί ο λαϊκισμός, μέσα από την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ.Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ είναι το «μοντέλο» πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που ήδη αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της ηπείρου.

Παράλληλα μία επικράτηση της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές θα σημάνει αυτόματα και την περαιτέρω ενίσχυση του Λαϊκού Κόμματος στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση των συσχετισμών για την επιλογή προσώπων στις κορυφαίες θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών της επόμενης πενταετίας. Μία διαδικασία η οποία μπαίνει πλέον στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της.