119 συγκεντρώσεις το τελευταίο δίμηνο - Στις 112 έκλεισαν οι δρόμοι
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

119 συγκεντρώσεις το τελευταίο δίμηνο - Στις 112 έκλεισαν οι δρόμοι

Στοιχεία για τον αριθμό των διαδηλώσεων τουν τελευταίου διμήνου έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ειδικότερα, μέσα σε ένα δίμηνο έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις, με το 87% να έχει λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές, μάλιστα,  συγκεντρώσεις είχαν λιγότερα από 50 άτομα ενώ σε 112 από τις 119 το οδόστρωμα κατελήφθη. 

«Είναι κανείς ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση», αναρωτήθηκε ο Υπουργός και παράλληλα υπογράμμισε ότι η μοναδική χώρα που δεν έχει ρυθμίσει το δικαίωμα του συνέρχεστε είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Υπουργό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με αυτή τη «κατάντια».

Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, λέγοντας: «Φίλε Γιάννη σκέψου ποια σημαία  κρατάς». Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «γέννησε μια κληρονομία καταστροφικής πόλωσης, που το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα και σήμερα».

«Ο νόμος για τις διαδηλώσεις θα εφαρμοστεί»

Ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί επειδή υπακούει στην κοινή λογική τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Σε παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η δήλωσή του αυτή γίνεται χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή πρόθεσης επίδειξης δύναμης. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού αλλά πράξη ευθύνης είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η Δημοκρατία στις συγκεντρώσεις» και «αυτό θα αλλάξει».

Μετά την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις καθώς και επί του άρθρου 19 για τη «Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».