Το SOS Μητσοτάκη και ο φόβος για ολικό μπλακ άουτ στην οικονομία

Το SOS Μητσοτάκη και ο φόβος για ολικό μπλακ άουτ στην οικονομία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η Ελλάδα δε θα γίνει Βενεζουέλα, είναι μία φράση που ακούγεται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες μέρες.

Με αφορμή την κακή εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα το Χρηματιστήριο Αξιών και ειδικά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι η χώρα μπαίνει σε «περίεργα» νερά και αποδεικνύεται ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία τεχνική παράμετρος. Αν κάποιος ανατρέξει στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία χωρών που βγήκαν από δημοσιονομικά προγράμματα θα αντιληφθεί ότι η χώρα μας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες που πέρασαν οικονομική κρίση είναι η μόνη που παραμένει εκτός αγορών. Όλα τα κράτη μάλιστα που βγήκαν από παρόμοια προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν τους πρώτους μήνες μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία τους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές.

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών του συνεργατών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, δηλώνει βαθιά ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας, ενώ δεν έχει σε συνομιλητές του ότι και σε κάθε αφορμή επισημαίνει ότι όσο η χώρα βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές τόσο θα μεγαλώνουν τα εμπόδια για την επιστροφή της στην ομαλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ήπειρο.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Μην νομίζετε ότι η μάχη θα είναι μια μάχη εύκολη. Θα είναι δύσκολη μάχη. Και θα είναι δύσκολη μάχη γιατί πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε και νέα επεισόδια στον «βρώμικο» πόλεμο, τον οποίο έχε αρχίσει το Μαξίμου σε βάρος του.

«Πάνε ξανά να διχάσουν, πάνε και πάλι να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Πάνε πάλι να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά: Να ρίχνουν λάσπη, όπου βρουν. Αλλά εμείς, σε όλα αυτά δεν θα πάμε μαζί τους» ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ την Ελλάδα περιβάλλουν, σήμερα, απειλές χωρίς προηγούμενο:

- Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης,

- η υπονόμευση των αρμών της Δημοκρατίας,

- η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος ως εγγυητή ασφάλειας και ίσων ευκαιριών. Όλα αυτά, ενώ η περιοχή μπαίνει σε μεγάλη αστάθεια, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ καταλήγουν σε ένα κομβικό συμπέρασμα:

Κάθε μέρα που περνά η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται,πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές είναι η μόνιμη πλέον επωδός του γαλάζιου στρατοπέδου, στο οποίο δεν κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Μέλημα του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο και θα εκφραστεί μέσα από κινήσεις στο άμεσο μέλλον, θα είναι να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι το κόμμα του και εκείνος προσωπικά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στο εξωτερικό αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές φορές με καχυποψία το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ραντεβού του κ.Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης. Οικονομία, προσφυγικό και Σκοπιανό αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης, στον απόηχο της ηχηρής παρέμβασης του κ.Μητσοτάκη από την Άρτα , ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους εταίρους συνυπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και την αποτυχία της Ελλάδας να βγει στις αγορές, μαζί με την κυβέρνηση.