7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική και η στοχοποίηση προσώπων

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική και η στοχοποίηση προσώπων
Φωτογραφία Αρχείου
Shutterstock

Ένα επικοινωνιακό σόου φαίνεται πως σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Αδιάψευστος μάρτυρας η διαδικασία καθορισμού των μαρτύρων που πραγματοποιήθηκε χθες, τα όσα έγιναν στην επιτροπή αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν ειδικά από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ο στόχος ήταν εξ αρχής σαφής και καθορισμένος, όπως μάλιστα διέρρευσε μια ημέρα πριν τη διεξαγωγής της. Η προσπάθεια να εμπλακεί και να κληθεί στην εξεταστική ο γενικός γραμματέας της γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενδεικτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να έχει επενδύσει σε μια καταγγελτική ρητορική αναφορικά με το θέμα της καμπάνιας για την πανδημία.

Τα όσα είπαν τα, εκ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα, μέλη της εξεταστικής επιτροπής αποτελούν τη βασικότερη απόδειξη της προσπάθειας να στηθεί ένα σόου με συγκεκριμένους στόχους. «Η Ν.Δ» ανέφεραν «έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπό της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους του μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης»

Επί της ουσίας οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψαν τον βασικό τους σχεδιασμό για εμπλοκή προσώπων όπως ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Διότι αυτή είναι η ιδιότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη. Τα περί ανιψιού που αναφέρουν εντάσσονται στο σόου που στηνόταν και κατέρρευσε περιλαμβάνοντας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Να τα φέρει στην εξεταστική επιτροπή ακόμη και αν εκ του ρόλου τους δεν έχουν σχέση με το ζήτημα της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία. Ο δε πρώην εκπρόσωπος Τύπου και νυν υφυπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, έχει μιλήσει κατ επανάληψη στη Βουλή, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως στόχος ήταν το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η οικογενειακή σχέση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Αποτελεί συνέχεια των επιθέσεων προς τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη που και πάλι βρέθηκε στο… προσκήνιο μέσα απο΄δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων μέσων στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για το γεγονός πως σύμφωνα με το Politico συνέβαλε στο να μεταφερθούν στην Ελλάδα 700 Αφγανές που έφυγαν από τη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και είχαν εμπλοκή στο δικαστικό σύστημα.

Τα ευχαριστώ προς τη σύζυγο του Πρωθυπουργού προκάλεσαν τις γνωστές αντιδράσεις του συστήματος της Κουμουνδούρου δείχνοντας ότι όποιος βρίσκεται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πρακτική της δολοφονίας χαρακτήρων.

Η προσπάθεια πάντως να βρεθούν στην εξεταστική πρόσωπα όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Θοδωρής Σκυλακάκης επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να σταματήσει πουθενά όσα think tank και αν δημιουργηθούν και όσοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και να επιχειρήσουν να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις προς την ηγεσία του.

Πάντως, συνολικά το αντικείμενο της εξεταστικής έδειξε να διαστέλλεται από όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης. Αξιωματικής και μείζονος. Τα πρόσωπα που προτάθηκαν πέραν των πολιτικών που θέλησε να βάλει στο παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ποικίλα. Ιδιοκτήτες και διευθυντές μέσων ενημέρωσης, εκπρόσωποι του συνόλου των εταιρειών δημοσκοπήσεων μέχρι και διεθνή σωματεία δημοσιογράφων…

Η λίστα των υποψήφιων μαρτύρων τεράστια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Τουρισμού και τέως υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο γενικός γραμματέας της Γραμματείας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ι. Μαστρογεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Ν. Κουλοχέρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγ. Μπίνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας INITIATIVE MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΕ Μιχ. Γκάλγκος, ο πρόεδρος της εταιρείας MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αναστ. Πράσινος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στ. Σπυρίδης, ο πρόεδρος της εταιρείας «TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Εμ. Παπαπολύζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ Χ. Μπιζούμης, η προϊσταμένη της Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης Αλεξάνδρα Δρόσου, το μέλος και διαχειριστής της εταιρείας OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Μιχ. Διαμαντής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ ΑΕ Αριστ. Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Δ. Μαύρος, ο πρόεδρος του Εnterprise Greece Ι. Σμυρλής, όπως ο διευθύνων σύμβουλός της Γ. Φιλιόπουλος και η γενική διευθύντριά του Βασιλική Κύρκου, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ή του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας COMMUNICATION EFFECT και μέλος στην Ελλάδα του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN Ευστ. Χαϊκάλης, οι δημοσιογράφοι-ιδιοκτήτες της εταιρείας REPORTERS UNITED ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (www.reportersunited.gr) Ν. Λεοντόπουλος και Χριστ. Κάσδαγλης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος και τα μέλη του Ν. Κιάος, Γ. Πλειός, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της ΕΣΠΙΤ Θ. Μπερεδήμας, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γ. Κατσαϊτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Θεοχ. Φιλιππόπουλος, ο νόμιμος εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα - Reporters Without Borders (RSF)»- Διεθνής ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (www.rsf.org), ο νόμιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου-International Press Institute (IPI): Το Διεθνές δίκτυο για την ελευθερία του Τύπου (www.ipi.media). Ο διευθυντής της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Vouliwatch (www.vouliwatch.gr) Στ. Λουκόπουλος, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών Ν. Βουλέλης, ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Κ. Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος - μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon (www.wearesolomon.com) Στ. Μαλιχούδης, ο δημοσιογράφος ΒΕΡΓΙΝΑ TV Στ. Καλόγηρος, ο δημοσιογράφος www.pointmedia.gr Βασιλική Παπαλουκά.

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να κληθούν: Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Βαλέρια Τσάμη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος Μ. Παπαπολύζος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Αντ. Δημητρίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντ. Μουντάκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Μιχ. Σαββάκης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών Αλ. Σκαναβής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γ. Κατσαΐτης.

ΤΟ ΚΚΕ συμφώνησε με όλους σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα την εξέταση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στυλιανό Πέτσα, καθώς θεωρούμε σημαντικό να διευκρινιστούν τα κριτήρια των αναθέσεων κλπ, όπως βέβαια και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και στην συνέχεια να εξεταστούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ανάδοχων εταιρειών, δηλαδή της Initiative Media, της Enterprise Greece, της Opinion Poll»

Η ελληνική Λύση ζήτησε να κληθούν: ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Οι γενικοί διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT1, OPEN και ΕΡΤ. Οι γενικοί διευθυντές των ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ, REAL, ΕΡΑ, ΘΕΜΑ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ALPHA, ATHENA και BHMA. Οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων ALCO, FOCUS BARI, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PULSE, RASS, OPINION POLL, ΚΑΠΑ RESEARCH, PUBLIC, PALMOS και PRORATA.

Το ΜεΡΑ 25 πρότεινε να κληθούν: Το μέλος του ΕΣΡ Γ. Πλειός. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Η δημοσιογράφος Matina Stevis. Οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων Alter Ego - Argos Βαγ. Μαρινάκης, του ΣΚΑΙ Γ. Αλαφούζος, των ALPHA - STAR Channel Γ. Βαρδινογιάννης, του OPEN Ιβ. Σαββίδης και του ΑΝτ1 Θ. Κυριακού. Ο εκδότης της Ναυτεμπορικής Δ. Μελισσανίδης. Η δημοσιογράφος Αυγ. Ζενάκος, ο πανεπιστημιακός Ν. Σμυρναίος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος. Ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue Γ. Μαυρής. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της VPRC Χρ. Βερναρδάκης και η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Υπενθυμίζεται πως αντικείμενο της εξεταστικής σύμφωνα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».