Το σχέδιο Μητσοτάκη για κάλυψη του κόστους από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
-A +A
Το σχέδιο Μητσοτάκη για κάλυψη του κόστους από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μετά από την κατάρρευση του μύθου περί μιας “ανάλγητης” και αντιλαϊκής πολιτικής που δήθεν θα υιοθετούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, έναν μύθο που τον οποίο με τόση επιμέλεια φρόντισε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένα ακόμα αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μην διαθέτει τα “πολιτικά καύσιμα για να περπατήσει”.

Πρόκειται για το πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής.

Ήδη πολλά είναι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγορούν την ΝΔ για λαϊκισμό και παροχολογία, με βάση την εξαγγελία-έκπληξη του πρωθυπουργού, η οποία αγγίζει όλους τους πολίτες και όχι μόνο ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Μία δέσμευση που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας κατά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένη πηγή, το κόστος της συγκεκριμένης δέσμευσης υπολογίζεται σε λίγο λιγότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα βρεθεί από μέσα από δύο στοχευμένες πηγές:

- Πρώτη, από τη διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή κυρίως επιχειρήσεων στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η προσδοκία ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα , δίνοντας νέα ώθηση στην συγκεκριμένη ρύθμιση.

- Δεύτερη, από το “σφίξιμο” των προϋπολογισμών των υπουργείων αλλά και των εκατοντάδων εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν εξαρχής ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα μείωσης μισθών μια και η μισθοδοσία δεν πρόκειται να μπει στο μικροσκόπιο. Αυτό που θα συμβεί όμως είναι ο έλεγχος των λειτουργικών εξόδων των παραπάνω τομέων της δημόσιας διοίκησης. Όπου θα παρατηρηθεί ότι υπάρχει υπέρβαση από τον προϋπολογισμό, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα δοθεί εντολή για περιστολή των δαπανών.

Παράλληλα είναι σαφές ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφεται ένα έντονο μούδιασμα στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή η διάψευση της επιχειρηματολογίας που είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία ουσιαστικά προκάλεσε ο κ.Μητσοτάκης μέσα από στοχευμένες επιλογές του, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μέσα στα πρώτα 24ωρα της νέας διακυβέρνησης.

- Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 22% για όλους

- Άμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών.

- Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ειδική Αγωγή, με σταδιακή αντιμετώπιση του ζητήματος των αναπληρωτών καθηγητών.

- Πρόσληψη μέχρι τέλους του χρόνου 1.500 αστυνομικών.

- Έργα που βρίσκονται ανάμεσα στα πέντε “εμβληματικά” όπως τα χαρακτήρισε η κυβέρνηση, αφορούν στην Β’ Πειραιά και στη Δυτική Αττική.

Πρόκειται για κινήσεις που ουσιαστικά καταρρίπτουν το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα “με τους πολλούς ή με τις ελίτ”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 11/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα