Το ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ολαφ Σολτς

Το ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ολαφ Σολτς

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Μήνας έντονων ευρωπαικών επαφών προμηνύεται ο Ιούνιος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγο πριν από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στη Γερμανία για σειρά σημαντικών επαφών.

Η αρχή θα γίνει από το Μόναχο στις 6,7 και 8 του μήνα όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στο «Study Group» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια από τις σημαντικότερες ετήσιες εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Πρόκειται για μία κλειστή εκδήλωση, στην οποία θα πάρουν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαικής κεντροδεξιάς. Βέμπερ, Ταγιάνι, Ντολ, Κουρτζ θα βρίσκονται εκεί με το πεδίο για επαφές του κ.Μητσοτάκη να είναι ανοιχτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποιο τετ α τετ, όμως είναι σαφές πως εφόσον το πρόγραμμα βοηθήσει, θα οριστικοποιηθούν συναντήσεις με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Εξίσου σημαντικό αναμένεται να είναι και το δεύτερο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τυπικά απομένουν για να κλείσει το τετ α τετ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Το κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης θέλει να γνωρίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ακούσει από κοντά τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις έχοντας όμως εκείνη την ιδιοκτησία τους, ενώ θα ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι το κόμμα του μπορεί να συμφωνεί με τους στόχους,αλλά το μείγμα της πολιτικής με το οποίο θα τους υλοποιήσει, είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα αν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο ο κ.Μητσοτάκης συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Η πιθανότητα υπάρχει, όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποιο ραντεβού.

Η συγκυρία των παραπάνω συναντήσεων πάντως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τελευταία Σύνοδος Κορυφής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, την περίοδο δηλαδή που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τέλος του τρίτου προγράμματος και την επόμενη μέρα.

Στους κόλπους του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την “ελπίδα” για επικράτηση της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, όπως έχουν σημειώσει πολλές φορές τα στελέχη του. Αυτή τη στιγμή άλλωστε η ΝΔ, αποτελεί ένα από τα ισχυρά κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, με τα ποσοστά της να είναι τα μεγαλύτερα σε σχέση με αντίστοιχα κόμματα άλλων ευρωπαικών χωρών.