Το παραδάκι να πέφτει για το υπουργείο Πολιτισμού….

Το παραδάκι να πέφτει για το υπουργείο Πολιτισμού….

Διπλό εισιτήριο, αλλά με το ίδιο ωράριο, πληρώνουν από χθες Σάββατο 1η Απριλίου οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Οι προσλήψεις εποχικών φυλάκων δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι, όπως συνέβη και πέρσι, η πολιτική ηγεσία ξεκίνησε καθυστερημένα τις διαδικασίες, οι οποίες περνάνε και από το υπουργείο του κ. Τσακαλώτου. Ο Ευκλείδης κάθε άλλο παρά είχε τον νου του στο να επανδρωθούν τα μουσεία μας και η υπουργός πολιτισμού με τη γενική γραμματέα κάθε άλλο παρά κατάφεραν να τακτοποιηθεί το ζήτημα εγκαίρως,

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως στην Ακρόπολη των Αθηνών μάς ενημέρωσαν ότι το εισιτήριο είναι πλέον 20 ευρώ, και 30 το ενιαίο για επτά μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 4.30. Υποτίθεται, σύμφωνα με όσα γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι από Δευτέρα θα ισχύει το 8πμ- 8μμ. Κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι φύλακες. «Ακόμα δεν είναι σίγουρο» μας είπαν. Για να μη μας απογοητεύσουν, προφανώς… Διότι, δεν προβλέπεται, εκτός αν μεταφέρουν στην Ακρόπολη φύλακες από την Αρχαία Αγορά και άλλους χώρους, προξενώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους. Αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κάνουν.

Ομοίως, διπλό εισιτήριο με μονή βάρδια εφαρμόζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – 10 ευρώ και κλείνει στις 4. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, αλλά οι πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας του ΥΠΠΟΑ έλεγαν πως το εισιτήριο είναι 8 ευρώ από 1ης Απριλίου ενώ το ωράριο επεκτείνεται από τις 9 Απριλίου (άλλοι νόμοι ισχύουν εκεί; Ή είναι μόνο για φέτος;). Δεν απαντούσαν επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – πολλή δουλειά έχει πέσει- αλλά στην ιστοσελίδα το γράφει αναλυτικά: διπλό εισιτήριο και διπλή βάρδια από 1ης Απριλίου. Πλην όμως και εκεί νωρίς κλείνουν.

Μετά από όλα αυτά, έρχεται το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.  «Σε  στάδιο ολοκλήρωσης  οι διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, για τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου» είναι ο τίτλος. Το ΥΠΠΟΑ μας ενημερώνει ότι βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης «οι διαδικασίες πρόσληψης συνολικού αριθμού 1314 ατόμων έκτακτου προσωπικού, για τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, κατά τη θερινή περίοδο 2017.

 Το απαιτούμενο προσωπικό έχει ήδη εξασφαλιστεί σε ορισμένες υπηρεσίες και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και από τις υπόλοιπες.»

Πίνακας με το θερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων θα αναρτηθεί άμεσα [sic] στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ καταλήγει η ανακοίνωση. Εννοείται ότι πουθενά δεν γράφει ότι το υπουργείο είναι εκπρόθεσμο και ότι σε κάποια μουσεία έχει κλειστές αίθουσες. Ούτε αναφέρεται η υποχρέωση του ΥΠΠΟΑ να εφαρμόζει το θερινό ωράριο την 1η Απριλίου, αφού από τότε εφαρμόζεται και το διπλάσιο εισιτήριο. Μετά αναρωτιούνται, τι φταίει που πέρσι χάθηκαν ένα εκατομμύριο επισκέπτες από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ή δεν αναρωτιούνται καν;

Αντιγόνη Καρατάσου