Το νέο σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊου ανακοινώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης - Τα σενάρια για την εστίαση

Το νέο σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊου ανακοινώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης - Τα σενάρια για την εστίαση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε «πράσινες» περιοχές, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30 και περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του επόμενου μήνα.

Τις τελευταίες ώρες εξετάζονται διάφορα σενάρια για την εστίαση, με μέτρα ακόμη πιο δραστικά από τον περιορισμό του ωραρίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν ακόμη και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τόσο με βάση την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όσο και με βάση όσα εκείνα συζητήθηκαν χτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον κορονοϊό.

Όπως σημείωσε άλλωστε χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας».

Στην παλέτα των μέτρων που εξετάζονται είναι και το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός περιφερειακών ενοτήτων και κυρίως όσων είναι ήδη «πορτοκαλί». Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι οι παρεμβάσεις να εφαρμοσθούν άμεσα καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα ακόλουθα:

- Μάσκες παντού, δηλαδή όχι μόνο σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, αλλά και στις «πράσινες» και «κίτρινες». Έως σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις δύο πρώτες κατηγορίες περιοχών, δεδομένου όμως του ρυθμού μετακινήσεων, η εισήγηση είναι να επεκταθεί το μέτρο σε όλη την Ελλάδα.

- Επέκταση της τηλεργασίας. Σήμερα, ισχύει υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% των εργαζομένων μίας επιχείρησης. Η εισήγηση είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σημαντικά

- Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30. Εκτιμάται πως για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού πρέπει η συγκεκριμένη απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή λίγες ώρες νωρίτερα,

- Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

- Αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι οι παρεμβάσεις να εφαρμοσθούν άμεσα, προκειμένου τα πρώτα αποτελέσματα να αρχίσουν να φαίνονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, διαφορετικά κινδυνεύουμε να δούμε πολύ σύντομα εικόνες Ιταλίας, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τα μέτρα, καθώς βλέπουν ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα μίνι lockdowns αποκλειστικά και μόνο σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν είναι αρκετά, όπως δείχνει και ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ανησυχητικό στοιχείο δεν αφορά μόνο τα 1.211 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες αλλά και η αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών, οι οποίες έφθασαν τους 114, αλλά και ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν επιπλέον 12 θάνατοι.

Lockdown από το πρωί της Παρασκευής σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη - Στο «πορτοκαλί» η βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ από σήμερα το πρωί, Παρασκευή, περνούν στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλίας κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία, και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, από τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Παράλληλα, στο Επίπεδο 3 ανεβαίνουν από αύριο εννέα Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε «πορτοκαλί» συναγερμό τίθενται οι Περιφέρειες Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.