Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για τις ίσες αποστάσεις

Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για τις ίσες αποστάσεις

Η τακτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα που είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου όπως άλλωστε και η Κύπρος, τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη συμμαχία για τη στάση που τηρεί έναντι και των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός αποδοκίμασε δημοσίως την τακτική των «ίσων αποστάσεων» που έχει επιλεγεί από τη συμμαχία. Τακτική που επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίζει την πολιτική της σε Αιγαίο αλλά και σε Ανατ. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θέτει το θέμα στη συμμαχία κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Για πρώτη φορά όμως υπήρξε μια δημόσια τοποθέτηση Έλληνα πρωθυπουργού ως προς τη στάση του ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό. Και μπορεί μεν να αφορά δύο χώρες μέλη του εν τούτοις η Τουρκία εκμεταλλεύεται την τακτική που εφαρμόζεται.

«Καταλαβαίνω ότι το ΝΑΤΟ είναι μία μεγάλη συμμαχία, η πιο πετυχημένη αμυντική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία. Προφανώς όταν δύο χώρες που συμμετέχουν έχουν ζητήματα, θα πρέπει να βρεθεί σε μία θέση να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς των χωρών» τόνισε παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να προσθέσει ότι:

«Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κύπρο με τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων. Είτε μιλάμε για χωρικά ύδατα είτε μιλάμε για τον εναέριο χώρο είτε μιλάμε για υπερπτήσεις είναι ζητήματα τα οποία θέτουμε πάντα υπόψιν και της Συμμαχίας».

Λίγο πριν απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε για μια ακόμη φορά επιχειρήσει να περιγράψει την γενικότερη τακτική της συμμαχίας έναντι χωρών που είναι και μέλη της.

Ο Πρωθυπουργός πάντως μετέφερε τη χρόνια δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τη στάση αυτή. Την πολιτική δηλαδή των ίσων αποστάσεων που στο τέλος η Άγκυρα εκμεταλλεύεται, όπως άλλωστε και τη γενικότερη παρουσία της στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα εστάλη και μάλιστα παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας.