Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Γιούνκερ στην εκπνοή του τρίτου μνημονίου

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Γιούνκερ στην εκπνοή του τρίτου μνημονίου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τέλος του τρίτου μνημονίου και τα σύννεφα αρχίζουν και πυκνώνουν γύρω από την τέταρτη αξιολόγηση.

Σε αυτό το εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Το τετ α τετ αναμένεται να κρατήσει περίπου μία ώρα και όπως κάθε παρόμοια συνάντηση θα έχει ανοιχτή ατζέντα. Χωρίς αμφιβολία η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά η περίοδος μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα κυριαρχήσουν στην συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο πρόεδρος της ΝΔ ανάμεσα στα άλλα θα θελήσει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες, μέσα από τον συνομιλητή του.

Ο κ.Μητσοτάκης θα τονίσει στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι το κόμμα του δε δεσμεύεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς αυτή την περίοδο. Είναι κάτι άλλωστε που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το είχε υπογραμμίσει για πρώτη φορά στις 12 Απριλίου όταν είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με παραπάνω από 2 χρόνια καθυστέρηση, όπως είχε σημειώσει, καταρτίζει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να κάνει καμία συζήτηση με τους φορείς της αγοράς. «Είναι ένα σχέδιο το οποίο κρατάει κρυφό, μυστικό. Το συζητά με τους θεσμούς, αλλά όχι με τους Έλληνες πολίτες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η ΝΔ έχει ένα συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

«Σε καμία περίπτωση εμείς δε δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύουμε εμείς» είχε συμπληρώσει, θέση την οποία θα επαναλάβει στον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Αναμφίβολα η επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη έχει ένα διπλό αποτύπωμα, ενδεικτικό της στρατηγικής που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Από την μία δείχνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα υποστηρίζει στο εσωτερικό της χώρας, τα επαναλαμβάνει και εκτός.

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του να διεκδικήσει την υλοποίηση πολιτικών από τους Ευρωπαίους, την πατρότητα των οποίων θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό. Σε απάντηση μάλιστα όλων όσοι έχουν σπεύσει να τον χαρακτηρίσουν «εύκολο» αποδέκτη των ευρωπαϊκών «προτροπών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στον κ.Γιούνκερ στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων,οι οποίες θα έχουν «ελληνική» ιδιοκτησία και δε θα σχετίζονται αναγκαστικά με το τέλος του προγράμματος.

Το τετ α τετ αναμένεται ότι θα επεκταθεί και στα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στον πρόεδρο Γιούνκερ η Ευρώπη να συνεχίζει να βάζει με ένταση το αίτημα για άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Παράλληλα στο θέμα των Σκοπίων θα εκφράσει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο τη θέση της ΝΔ πως η συμφωνία με τη γειτονική χώρα περνάει μόνο μέσα από την εξάλειψη κάθε αλυτρωτικής διάθεσης της ΠΓΔΜ.