Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις λίστες των εθνικών εκλογών μέσω του ευρωψηφοδελτίου

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις λίστες των εθνικών εκλογών μέσω του ευρωψηφοδελτίου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Απολύτως αποκαλυπτικό και ενδεικτικό ως προς το ύφος, το ήθος αλλά και τις ισορροπίες που θέλει να επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις λίστες των εθνικών εκλογών που έρχονται, είναι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Όποιος επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει την σύνθεση με τους 42 υποψηφίους για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου της ΝΔ θα αντιληφθεί και το τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται και τα εθνικά «γαλάζια» ψηφοδέλτια, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους. 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός λοιπόν επιμένει πως η εθνική κάλπη θα στηθεί στο τέλος της τετραετίας, με τα σενάρια όμως για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο να μην  λένε να κοπάσουν ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει το δικό του μήνυμα (μέσω της ευρωλίστας) για το ποιους προτιμάει να περιληφθούν στις λίστες των εθνικών εκλογών. 

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ λοιπόν προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση, καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και έχουν αναφορές σε όλη την Ελλάδα. Συγκεντρώνουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, έχοντας διανύσει ο καθένας τη δική του επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Ορισμένα επαγγέλματα εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο βαθμό δεδομένου ότι οι γνώσεις που αυτά παρέχουν τους επιτρέπουν να διαχειριστούν ευκολότερα πολλές από τις προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς αποτελείται από 8 νομικούς, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικούς επιστήμονες, 3 γιατρούς, 3 δημοσιογράφους, 1 διπλωμάτη, 1 μηχανικό, 1 ηθοποιό, και 1 προγραμματιστή. 

20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%-  διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 Αν αφαιρέσουμε τους σημερινούς ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης) που διεκδικούν την επανεκλογή τους καθώς και 3 βουλευτές (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου) και βέβαια τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ  Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι υποψήφιοι, το πραγματικό ποσοστό των νέων που πρωτοδοκιμάζονται σε κάλπες με εθνικό ακροατήριο ξεπερνά το 60%. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποδεικνύει την έμπρακτη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση της πολιτικής ζωής, την οποία από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα.

Το ίδιο ακριβώς μοντέλο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθείτε  και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική. 

Σημαντική είναι η εκπροσώπηση και της νέας γενιάς μια και  6 υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Λευτέρης Βαρουξής, Κώστας Δέρβος, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού). 


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η εμπειρία πολλών υποψηφίων της στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται 6 οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής τους διαδρομής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς) ενώ 3 ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα). Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 9 εν ενεργεία ευρωβουλευτές και βουλευτές καθώς και 2 πρώην ευρωβουλευτές (Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομάτης), σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ήδη από μέσα πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές ότι το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές επιλογές δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα  αλλά η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή. Αυτή είναι άλλωστε και μια από τις ουσιώδεις διαφορές του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ από τον τρόπο που αγωνιά να συμπληρώσει το δικό του κ. Τσίπρας, αναζητώντας κάποιο διάσημο όνομα που θα δεχθεί να στρατευθεί με το ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως γνώσεων και ευρωπαϊκών εμπειριών. 

Αν κάποιος δει την ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος θα διαπιστώσει ότι  προτεραιότητα του κ.Τσίπρα ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια ένταξης γνωστών ονομάτων για λόγους ψηφοθηρίας (Πλουμπίδης, Τσάτσου, Λοϊζου, Κόκκαλης). 

Ταυτόχρονα η επιλογή των Δανέλλη και Κουντουρά επιβεβαιώνει όλους όσοι από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για πολιτική συναλλαγή με τους «προθύμους», οι οποίοι υπερψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών με αντάλλαγμα μια θέση στα  ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως δε θα πρέπει να μην εντοπιστεί η «περίεργη»  συνύπαρξη στο ίδιο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Κόκκαλη με τον Πάνο Λάμπρου, γνωστού για τον διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε μεταξύ κυβέρνησης και καταδικασμένων ποινικών και τρομοκρατών. Μία συνύπαρξη, για την οποία πολλά θα μπορούσε να πει κανείς μια και πρώην ταξικοί εχθροί παραμέρισαν τις διαφορές τους χάριν της καρέκλας του ευρωκοινοβουλίου. 

Δείτε live την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου