Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη για Plan B στο Μεταναστευτικό

Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη για Plan B στο Μεταναστευτικό

Αν δεν αποδίδουν οι ενέργειες της ΕΕ για να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε «θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά το Σχέδιο Β για το Μεταναστευτικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

«Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε από χθες (σ.σ.: στις Βρυξέλλες) και συνεχίζει την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης».

«Επιμένουμε στο μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα», υπογραμμίζει η Αθήνα ενώ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πρώτο θέμα είναι το Brexit.

«Αναμένουμε τις λεπτομέρειες και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη», λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο και σημειώνουν ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιρλανδό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ υπήρξε καταρχάς θετική αντιμετώπιση.

synodos

Συρία και τουρκικές παράνομες ενέργειες στην ατζέντα της Συνόδου 

Στις Βρυξέλλες τίθενται τα θέματα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών βαλκανίων.

Συγκεκριμένα για το τελευταίο στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις. Όπως αναφέρουν από το επιτελείο της κυβέρνησης, κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία.

«Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει», συμπληρώνουν.

Για την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προβλέπει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

synodos1

«Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το επόμενο διάστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας πως κοινή θέση των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Εκεί, συμπληρώνουν, «υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ώστε και να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να μην εγκαταλειφθούν οι πρόσφυγες». Προσθέτουν ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό με την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της.

«Υπάρχουν συζητήσεις και περιμένουμε να δούμε στο δείπνο αν θα υπάρχει θετική κατάληξη», συνεχίζουν ενώ ξεκαθαρίζουν πως «όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

synodos2