Το Μαξίμου φοβάται την ψήφο των απόδημων

Το Μαξίμου φοβάται την ψήφο των απόδημων

Τρόπο απεγκλωβισμού από τις πιέσεις για την ψήφο των απόδημων αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου που φοβάται το σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, αλλά δεν θέλει να εμφανιστεί αρνητικό στη διευθέτηση του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει μια ακόμη αλχημεία προκειμένου να φανεί ότι επιτρέπει την ψήφο που όμως δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ψήφος των ομογενών και κυρίως όσων έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια τρομάζει την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη κίνηση που θα εντείνει το κλίμα ηττοπάθειας το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο. Ενδεχόμενο πάγωμα θα προκαλέσει άλλωστε νέες αντιδράσεις ενώ οι ομογενείς έχουν στείλει κατ επανάληψη το μήνυμά τους προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που τους συναντούν σχετικά με το θέμα της ψήφους.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είναι ενδεικτική των μεθοδεύσεων που απεργάζεται το κυβερνών κόμμα. «Οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, εννοώ σε άλλες ηπείρους του πλανήτη μας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική» τόνισε «θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα τους λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και που, εν πάση περιπτώσει, έχουν ένα λόγο παραπάνω για τη διαμόρφωση των δυνάμεων, διότι ζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ».

Με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων, όπως έχει καταγγείλει και η ΝΔ που έχει προειδοποιήσει το Μαξίμου να μη φέρει μια τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Και αυτό διότι το σχέδιο της κυβέρνηση ουσιαστικά προβλέπει η ψήφος των απόδημων να αφορά μόνο τρεις βουλευτές Επικρατείας, με ταυτόχρονη αύξησή τους από 12 σε 15 με τη δημιουργία δύο εκλογικών δεξαμενών. Αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και αυτή που θα αφορά τρεις βουλευτές Επικρατείας που θα εκλέγονται από όσους Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό. 

Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που ουσιαστικά προβλέπει αυτά που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή ότι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος θα μετρά στο συνολικό αποτέλεσμα. 

Η άρνηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικά δείχνει κατά την Πειραιώς το φόβο και τον πανικό της έναντι της ψήφου ειδικά των νέων που έχουν φύγει από τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα με τη ψήφο των απόδημων πρέπει να επιλυθεί και να μην αφεθεί τελευταία στιγμή. Όμως δεν θα επιτραπεί ο «εμπαιγμός» των Ελλήνων του εξωτερικού.