Το κομβικό τετράμηνο για την κυβέρνηση - Οι προτεραιότητες για την αλλαγή σελίδας

Το κομβικό τετράμηνο για την κυβέρνηση - Οι προτεραιότητες για την αλλαγή σελίδας

Αγώνα δρόμου εκατό ημερών έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιθυμεί με το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα να έχει γυρίσει σελίδα αφήνοντας πίσω τις αναταράξεις από το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων αλλά και τις παρενέργειες  της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέουν καθόλου το προσεχές «κρίσιμο» διάστημα για την κυβέρνηση με το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, για την οποία επιμένουν ότι θα τη ζητήσουν την άνοιξη του 2023. Αντιθέτως, στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται ότι χαρακτηρίζουν κομβικό το επόμενο τετράμηνο μια και η χρονική συγκυρία απαιτεί «καθαρές» επιλογές προκειμένου η ΝΔ να μην χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με άλλα λόγια τα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να μην δείχνουν ανήσυχα από την κάμψη που καταγράφει το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις ως αποτέλεσμα των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, όμως σε καμία περίπτωση δε θέλουν το διάστημα αυτό να «τραβήξει» χρονικά. 

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να κάνει ένα συνολικό restart, μπαίνοντας έτσι στο δρόμο προς τις κάλπες. 

Η αρχή έγινε με το πακέτο μέτρων στήριξης  από την ακρίβεια, στο οποίο επενδύουν πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για μια ισορροπημένη, πλήρως κοστολογημένη και κυρίως ρεαλιστική δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ξεπεράσουν το «ηλεκτροσόκ» του τελευταίου διαστήματος. 

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο που ισχύει από την Πρωτομαγιά, τη μείωση των εισφορών και την κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά και την υλοποίηση των δύο αυτών κινήσεων στο τέλος του 2022, η εικόνα στην αγορά εργασίας θα είναι πολύ βελτιωμένη. 

Βασική παράμετρος στην εξίσωση των επόμενων μηνών θα αποτελέσουν τα έσοδα που ελπίζεται ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία ο ελληνικός τουρισμός. Η βαριά βιομηχανία της χώρας αναμένεται να ανεβάσει στροφές μέσα στο καλοκαίρι, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019, κάτι που εφόσον τελικώς συμβεί, θα δώσει βαθιές ανάσες στην οικονομία. 

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα προσφέρεται για μία πρώτης τάξης επανεκκίνηση των κυβερνητικών σχεδίων, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κατά τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη σε δώδεκα μήνες από σήμερα.