Το κλειδί για πρωτιά της ΝΔ και η ανάλυση των κυλιόμενων ερευνών

Το κλειδί για πρωτιά της ΝΔ και η ανάλυση των κυλιόμενων ερευνών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Παρότι ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις για το πότε  θα στήσει τις εθνικές κάλπες, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο μάλιστα που μας πέρασε υπήρξε η διαρροή από το στρατηγείο της Κουμουνδούρου ότι το κυβερνών κόμμα υπολείπεται της ΝΔ πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με βάση τις μετρήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στη διαθεσή του. Ήταν αναμφίβολα η πρώτη φορά που ο κ.Τσίπρας έστω και με αυτόν τον έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αποδέχθηκε τη δεύτερη θέση, στην οποία βρίσκεται το κόμμα του   και που μέχρι σήμερα κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν την αποδεχόταν.

Την ίδια ώρα μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος υγείας της ΝΔ αποτύπωνε την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περίοδο που έρχεται.“Απευθυνόμαστε σ' όλους και όλες: Σε αγνούς πολίτες που προδόθηκαν από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παλιούς φίλους και σε όσους απέχουν, επιτρέποντας στο ψέμα να εκμεταλλεύεται την δική τους αδράνεια. Αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, που αναγνωρίζουν ότι σήμερα μόνο ένα ισχυρό ρεύμα θα παρασύρει οριστικά το λαϊκισμό” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου. Το παραπάνω απόσπασμα της τοποθέτησης  του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά αποκαλύπτει τον πυρήνα του εκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ, ο οποίος στηρίζεται σε μία σειρά ευρημάτων  και αναλύσεων ερευνών που έχει πραγματοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις λοιπόν αποδεικνύεται ότι η  ΝΔ διαθέτει μία σημαντική δεξαμενή  ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές και οι οποίοι την είχαν στηρίξει σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για παράδειγμα  στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, εξαιτίας και του ότι οι συγκεκριμένες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό. Παράλληλα ο αριθμός όλων όσοι ψηφίζουν  τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια δυνητική  δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεταιο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας τη θετική τους ψήφο.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη καταστρώσει την στρατηγική του με σαφή στόχο το κόμμα του να πετύχει ποσοστά πολύ πάνω από το 30%, (ποσοστό που έλαβε η ΝΔ το 2015), κάτι που θα του επιτρέψει να κάνει την όποια σκέψη περί επίτευξης της απόλυτης πλειοψηφίας στη βουλή.

Κεντρικό άξονας αυτής της στρατηγικής είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων σε τρεις ουσιαστικά κατευθύνσεις: 

- Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίoi  δεν έφυγαν ποτέ από το κόμμα, στηρίζοντάς το με τη ψήφο τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

- Οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα σε κάποια χρονική στιγμή, παρότι στο παρελθόν το είχαν στηρίξει.

- Οι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν έχουν ξαναστηρίξει την ΝΔ και που την αντιμετώπιζαν στο παρελθόν με δισταγμό και καχυποψία. 

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν έχοντας στο μυαλό του την παραπάνω συλλογιστική κάνει λόγο για την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού ρεύματος απέναντι στο λαϊκισμό, το οποίο θα ξεπερνά τα όρια των γνωστών κομματικών σχηματισμών.