Το… «ηθικό πλεονέκτημα» του Π. Πολάκη και ο δανεισμός από μια τράπεζα χωρίς λεφτά

Το… «ηθικό πλεονέκτημα» του Π. Πολάκη και ο δανεισμός από μια τράπεζα χωρίς λεφτά

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει η βουλευτική του θητεία, με τις πιθανότητες επανεκλογής του ελάχιστες και με σίγουρη την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο «αριστερός» και κοινωνικά ευαίσθητος υπουργός, απευθύνεται στη μοναδική μη συστημική τράπεζα της χώρας, πρόθυμη να τον δανείσει ένα ποσό πολλαπλάσιο του καθαρού ετήσιου εισοδήματός του…

Με το «φιλικό δάνειο» των 100.000 ευρώ ο Παύλος Πολάκης θα χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία χωρίς άγχος και δυσκολίες.

Αν ο κ. υπουργός ήθελε να βάλει δεύτερη υποθήκη σ' ένα από τα ακίνητά του, το λογικό ήταν να απευθυνθεί στην τράπεζα που του χορήγησε το πρώτο δάνειο και γνωρίζει ήδη την αξία του προσημειωμένου ακινήτου.

Δεν πήγε όμως στη συστημική Eurobank. Επέλεξε την κομματική τράπεζα, η οποία παρά τις λυσσώδεις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης, παραμένει προβληματική και στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Ο διορισμένος -με αμιγώς κομματικά κριτήρια- πασίγνωστος για τις «αθλητικές του επιδόσεις» Πρόεδρος της Τράπεζας, δηλώνει «αθώος». «Είμαι μη εκτελεστικός πρόεδρος, δεν συμμετέχω στα όργανα» δηλώνει. Τα «όργανα της τράπεζας» όμως φαίνεται ότι παίζουν στο ρυθμό των κομματικών επιλογών.

Οι συμπτώσεις είναι προκλητικές. Τα ίδια πρόσωπα με πασίγνωστες κομματικές περγαμηνές, αποφασίζουν, εγκρίνουν, χορηγούν και ευνοούν χρηματοδοτήσεις που δεν έχουν τύχη σε άλλες φυσιολογικές τράπεζες.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Πιστοδοτήσεων απαρτίζεται από 3 στελέχη: Τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αθανάσιο Τσαδάρη, τον συνταξιούχο τραπεζικό και νυν σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Λουκρέζη (στενό φίλο και συνεργάτη του κ. Τσάδαρη) και τον κ. Γιάννη Άνινο που βρίσκεται στη θέση αυτή τα τελευταία 10 χρόνια. 

Ο ίδιος άνθρωπος που αποφασίζει ποιος επιχειρηματίας θα χρηματοδοτηθεί, συμμετέχει στην επιτροπή χρηματοδοτήσεων δηλαδή εγκρίνει την απόφασή του. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ούτε στις τριτοκοσμικές κρατικές τράπεζες που ονειρεύεται ο κ. Πολάκης. 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας απλώς προεδρεύει. Τροχονόμος συμφερόντων και διαχειριστής κομματικών ισορροπιών.
Ο αριστερός «κοινωνικά ευαίσθητος» υπουργός, ως συνήθως βρίζει. Αποκαλύπτει ότι ως γιατρός στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κέρδιζε «διπλάσια και τριπλάσια χρήματα από τον μισθό του ως υπουργός». Δεν σχολιάζει το γεγονός ότι του εγκρίθηκε ένα δάνειο διπλάσιο ή και τριπλάσιο από το μεγαλύτερο καταναλωτικό δάνειο που χορηγείται σε ολόκληρη τη χώρα αυτές τις εποχές.

Ο Πολάκης βρίζει. Βρίζει νεκρούς και ζωντανούς. Αθώους και υπόπτους. Δεν έχει επιχειρήματα, δεν έχει το ηθικό ανάστημα να επιχειρηματολογήσει. 

Απλά περιμένει την ετυμηγορία του λαού στις εκλογές που ευτυχώς δεν αργούν.

Φωτογραφία: intimenews.gr