Eurogroup: Σύντομη η συζήτηση για Ελλάδα - Η Ιταλία στο επίκεντρο

Eurogroup: Σύντομη η συζήτηση για Ελλάδα - Η Ιταλία στο επίκεντρο

Στραμμένα στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού θα είναι τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών με προβλήματα, ενώ θα υπάρξει μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά. Παράλληλα, οι ΥΠΟΙΚ θα ενημερωθούν για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας. 

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019. Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση». Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων). 

 

Για καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις προειδοποιεί ο Π. Μοσκοβισί

Έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες», σημειώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις», προσθέτει ο ίδιος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής «σε τρεις μήνες».

«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες». 

«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», καταλήγει ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.