To γαλλικό RFI για τη μήνυση Π. Καμμένου κατά του «Φιλελεύθερου»

To γαλλικό RFI για τη μήνυση Π. Καμμένου κατά του «Φιλελεύθερου»

Στις συλλήψεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται το γαλλικό RFI σε ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Ελλάδα: Τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για άρθρα που εμπλέκουν υπουργό».

Στο ρεπορτάζ η συντάκτρια αναφέρεται στη μήνυση για δυσφήμιση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας για άρθρα που τον κατηγορούν για κακή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια παραθέτει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δεν φυλακίζεται η αλήθεια», σημειώνοντας πως τρία από τα μέλη της πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα μετά από την καταγγελία του Πάνου Καμμένου. 

Όπως αναφέρει το RFI, «οι καταγγελίες για συκοφαντική δυσφήμιση κατά δημοσιογράφων αποτελούν κοινή πρακτική στην Ελλάδα. Πέρυσι, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είχε ήδη καταγγείλει έναν γελοιογράφο και δύο δημοσιογράφους. Αυτή τη φορά ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να ανεβάσει τον τόνο ενάντια στην ελληνική εφημερίδα Φιλελεύθερος».

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας χρησιμοποιεί απλώς έναν υπάρχοντα νόμο. Για τη ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), ακριβώς αυτό εμποδίζει, εν μέρει, την Ελλάδα να ανέβει στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, «τα δικαστήρια συνεχίζουν να καταδικάζουν τους δημοσιογράφους  με ποινές  φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμιση με αναστολή».

«Ωστόσο, η οργάνωση αναγνωρίζει βελτιώσεις καθώς η χώρα έχει ανέβει από την 88η στην 74η θέση. Το 2015,  τροποποιήσεις βελτίωσαν αυτό που οι ΔΧΣ ονομάζουν «τυποκτόνο νόμο», επειδή επιτρέπει τη φίμωση των δημοσιογράφων λόγω των εξαντλητικών οικονομικά και ψυχολογικά, καταγγελιών», καταλήγει η συντάκτρια.