Το ΕΣΡ φέρνει πιο κοντά Β. Λεβέντη - Α. Τσίπρα

Το ΕΣΡ φέρνει πιο κοντά Β. Λεβέντη - Α. Τσίπρα

Νέο σύμμαχο στο πρόσωπο του Βασίλη Λεβέντη αναζητά απεγνωσμένα η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, με δεδομένο ότι μετρά μόνο 153 βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Επικρατείας για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από εφτά σε εννιά στηρίχθηκε απολύτως από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρη Καβαδέλλα.

Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έφερε την συγκεκριμένη διάταξη, έτσι ώστε να «καλοπιάσει» εκ νέου τον κ. Λεβέντη, δίνοντάς του δικαίωμα να τοποθετήσει και ο ίδιος έναν «δικό» του στο ΕΣΡ, με στόχο στο μέλλον να τους επιστρέψει τη χάρη, αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό.  «Η θέση μας είναι θετική, χαιρετίζουμε την διεύρυνση. Ζητούμε στη διεύρυνση αυτή να υπάρχει η δυνατότητα όλων των κομμάτων να έχουν ένα μέλλον γιατί έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα και η αναλογικότητα», φρόντισε να τονίσει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο κ. Καβάδελλας, αποδεχόμενος την τροπολογία του Νίκου Παπά.

Ήταν, βέβαια, ο μοναδικός που έκανε κάτι τέτοιο, μια και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της σε όσα δρομολογεί η κυβέρνηση. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι και ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας φάνηκε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον κ. Καβαδέλλα, εξηγώντας ότι «η τροπολογία είναι απαραίτητη, ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις που προέρχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης». Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το νέο άνοιγμα της κυβέρνηση προς την Ένωση Κεντρώων, μέσω του ΕΣΡ, πιάνει τόπο, αφού ο Β. Λεβέντης και οι οκτώ βουλευτές του αναμένεται να πουν «ναι σε όλα», σήμερα το απόγευμα στις έξι όταν και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αυτή είναι η πολλοστή φορά που από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται μια επίθεση φιλίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλούσε εσχάτως με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Λεβέντη τονίζοντας ότι «έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και μπήκε τελικά στη Βουλή». Ενώ και  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, προσέθετε στην ίδια γραμμή ότι «η Ενωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες». Συμπλήρωνε, ωστόσο, ότι το θέμα της συνεργασίας έχει να κάνει με τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό.

Αλέξανδρος Διαμάντης