Το δημοσκοπικό εύρημα που «κλειδώνει» την αυτοδυναμία

Το δημοσκοπικό εύρημα που «κλειδώνει» την αυτοδυναμία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με τον χρόνο πλέον να μετράει αντίστροφα για τις κάλπες της Κυριακής, η διαδικασία διενέργεια ερευνών κοινής γνώμης κορυφώνεται. Δημοσκοπήσεις, δημοσιοποιήσιμες και μη, καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος στέλνοντας στα κομματικά επιτελεία τα κατάλληλα μηνύματα προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις τους, λίγο πριν από το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η ΝΔ δείχνει να προηγείται και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ελάχιστες ώρες πριν από την διενέργεια των εκλογών. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα εύρημα, το οποίο μπορεί να μην αφορά στην λεγόμενη πρόθεση ψήφου, όμως εφόσον τελικώς επιβεβαιωθεί στην κάλπη μπορεί και να καθορίσει την επίτευξη ή μη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Το στοιχείο αυτό έχει αναφορά στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων και επισημάνθηκε ιδιαίτερα στη δημοσκόπηση που διενέργησε η ALCO για το τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, το ποσοστό αυτών που δεν γνωρίζουν το τι τελικά θα ψηφίσουν την Κυριακή μειώνεται σταδιακά και όσοι τελικά αποφασίζουν προτιμούν στην πλειοψηφία τους την ΝΔ. Έτσι οι περισσότεροι «πρώην αναποφάσιστοι» δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί μέχρι και την μέρα της κάλπης, τότε είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης θα κερδίσει την εξαιρετικά σημαντική μάχη των αναποφάσιστων, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερο «αέρα» στην προσπάθεια της ΝΔ για αυτοδυναμία.Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων , σε αυτή την συγκυρία, είναι γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών και στις πρόσφατες ευρωεκλογές είχαν ψηφίσει μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης ένα ακόμα στοιχείο που τις περισσότερες φορές περνάει σε δεύτερο πλάνο, μια και οι περισσότεροι στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων στέκονται κυρίως στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η ΝΔ παρουσιάζει πολυσυλλεκτικότητα ως προς την εισροές ψηφοφόρων, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα την ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την Κυριακή:

- Ένα 18% που ψήφισε την Ελληνική Λύση στην ευρωκάλπη,
- Ένα 10% που ψήφισε Χρυσή Αυγή, ενώ
- Ένα 19% που είχε επιλέξει την αποχή στις 26 Μαΐου.

Είναι προφανές ότι ο δρόμος για πιθανή αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη περνάει μέσα από ένα μεγάλο διπλό στοίχημα: Να πείσει από την μία τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και από την άλλη να πείσει όλους όσοι διάλεξαν μικρά κόμματα να υποστηρίξουν την ΝΔ.

Ένα στοίχημα που μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον θετικές για αυτό που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.