Το «χτύπημα» έκπληξη των Βρυξελλών στο Μαξίμου

Το «χτύπημα» έκπληξη των Βρυξελλών στο Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου βαδίζει στο δρόμο προς τις εκλογές έχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής του ένα κεντρικό στοιχείο. Το δήθεν μονοπώλιο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η «αριστερή» κυβέρνηση είναι αυτή που έχει στο επίκεντρο των πολιτικών της, τον άνθρωπο και ειδικά τους μη προνομιούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι οι κοινωνικές πολιτικές θα κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής δράσης, σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη. Ακόμα όμως και σε αυτό τον τομέα, στο οποίο σε θεωρητικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει «θεαματικά» αποτελέσματα, ως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, η πραγματικότητα διαλύει κάθε προσπάθεια δημιουργίας οποιαδήποτε ψευδαίσθησης.

Tα στοιχεία της Eurostat για το 2017 που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά. Ταυτόχρονα είναι απολύτως ξεκάθαρα , αποδεικνύοντας την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης και στον κοινωνικό τομέα. Την ώρα λοιπόν που οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (τον περασμένο χρόνο) κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό άγγιξε μόλις το 15,8%, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα.

Με άλλα λόγια καθίσταται σαφές ότι όσα από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων «επιστρέφονται» στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δε δείχνουν να εξυπηρετούν τον σκοπό που θα έπρεπε, δηλαδή την ανακούφιση των αδύναμων και των φτωχών.

Εάν αυτό συνέβαινε, τα σχετικά ποσοστά της χώρας μας στον πίνακα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας θα ήταν πολύ καλύτερα και ασφαλώς θα είχαμε αποφύγει τον πάτο της λίστας.  Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούσαν στην αντεπίθεση, βλέποντας την προσπάθεια του Μαξίμου να ταυτίσει την ΝΔ με την εικόνα ενός πολιτικού στρατηγικού αδιεξόδου μετά το πράσινο φως της Ευρώπης για τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Ύστερα από 21 μειώσεις συντάξεων και 27 νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η εξέλιξη στο euroworking group, όπως είχε επανειλημμένως τονίσει η Ν.Δ., ήταν όχι μόνον ευπρόσδεκτη, αλλά αυτονόητη και επιβεβλημένη. Είναι αξιοθρήνητο λοιπόν να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για την αποφυγή μιας ακόμη περικοπής στις συντάξεις την οποία μόνη της ψήφισε ως συνέπεια της δική της καταστροφικής πολιτικής που έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα Μνημόνια» ήταν το σχόλιο συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου γνωρίζουν τα στοιχεία της eurostat, βάζουν στο στόχαστρο τους το υπερπλεόνασμα, το οποίο χαρακτηρίζουν «αχρείαστο».

«Μοναδικός στόχος του κ.Τσίπρα είναι να δημιουργήσει ένα αχρείαστο υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει έναν μόνο σκοπό: Να λειτουργήσει σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και να παίξει το ρόλο δεξαμενής για να υλοποιηθούν παροχές σε όσους θεωρούν στην κυβέρνηση ότι είναι εκλογικοί τους πελάτες» σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών έχει ήδη αρχίσει και τα όσα θα δούμε μέχρι τις κάλπες θα είναι πολλά και με μεγάλη ένταση.