Το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για ανανέωση της ΝΔ, στο δρόμο προς τις κάλπες

Το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για ανανέωση της ΝΔ, στο δρόμο προς τις κάλπες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε τροχιά υλοποίησης έχει θέσει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσωπικό του στοίχημα για ανανέωση της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, ο οποίος εξελέγη με «σημαία» την αλλαγή σε πρόσωπα και σε νοοτροπία της ΝΔ, προχωρά στην αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα του στις εθνικές εκλογές.

Ως μήνας ριζικών τομών στο εσωτερικό του κόμματος έχει οριστεί ο Μάιος, με τις διαδικασίες για τις εκλογές από τη βάση των νέων προέδρων των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκε η δια ζώσης εγγραφή στις τοπικές οργανώσεις, όλων όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές, με την ηλεκτρονική εγγραφή να συνεχίζεται μέχρι και τις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο «αέρας» νίκης που διαφαίνεται για την ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, έχει αποτελέσει το εφαλτήριο για πολύ κόσμο, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στις διαδικασίες. Οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου, όταν και θα στηθούν κάλπες σε 300 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει ένα πρώτο σημάδι αξιολόγησης των μέχρι σήμερα στελεχών αλλά παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία για άνοιγμα της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες. Όπως έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες παρόμοιες διεργασίες, τέτοια γεγονότα λειτουργούν συνήθως συσπειρωτικά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή την στιγμή το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών της ΝΔ ανέρχεται στα 350 χιλιάδες μέλη, τα οποία για να ψηφίσουν όμως θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι πως στην συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών της χώρας, την προεδρία θα διεκδικήσουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι, που συνήθως ο ένας από τους δύο είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος, ενώ καταγράφεται και τουλάχιστον μία καινούργια υποψηφιότητα.

Μην ξεχνάμε όμως ότι βάση του καταστατικού υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του προέδρου της ΝΟΔΕ και αυτή του υποψήφιου βουλευτή, στοιχείο που ασφαλώς προσθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενόψει και της κατάρτισης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων.

Φαίνεται όμως πως η επιχείρηση «ανανέωση» για την ΝΔ δεν σταματά στα μέσα Μαΐου. Βάση καταστατικού τους επόμενους μήνες, πιθανότητα μετά το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί το λεγόμενο εκλογικό συνέδριο της ΝΔ, όπου ως κεντρικό θέμα στην ατζέντα του θα έχει την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος, η οποία θα εκλέξει με την σειρά της τον νέο γραμματέα της ΝΔ.

Πρόκειται για ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανάδειξης νέων προσώπων. Η πραγματοποίηση πάντως του συνεδρίου θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, μια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών έχει ήδη αρχίσει. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κινείται στο πολιτικό πεδίο, έχοντας σε πρώτο πλάνο των στρατηγικών του επιλογών, το άνοιγμα στην κοινωνία.

Κεντρικός άξονας οι συνεχείς περιοδείες του ανά τη χώρα, θέλοντας να ακούσει τις απόψεις και τα προβλήματα των πολιτών. Ήδη στην τελική φάση βρίσκεται ο προγραμματισμός ενός νέου κύκλου επισκέψεων, ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στον μήνα.