Το βιενέζικο βαλς του Τσίπρα: Συνήθης πρακτική ΣΥΡΙΖΑ όσα καταγγέλλονται στην Αυστρία

Το βιενέζικο βαλς του Τσίπρα: Συνήθης πρακτική ΣΥΡΙΖΑ όσα καταγγέλλονται στην Αυστρία

Συνέβη κι αυτό: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ελλάδα επειδή… παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία, αποτελεί άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Με την διαφορά ότι στην Αυστρία καταγγέλλεται ότι μοιράζονταν διαφημίσεις από κρατικές εταιρίες μέσω υπόγειων ρευμάτων. Ό,τι ακριβώς δηλαδή γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την καμπάνια για την πανδημία που αποφασίστηκε στη Βουλή και τα χρήματα εκταμιεύτηκαν μετά από έκδοση ΦΕΚ.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει το σύνολο των δημοσιογράφων της χώρας ως μίσθαρνα όργανα, υποστηρίζοντας ότι έχει επιβληθεί σιωπή – λογοκρισία δηλαδή – επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα ποσό – μοιράζοντάς το σε 1.234 μέσα ενημέρωσης – για την εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία.

Δηλαδή, οι δεκάδες χιλιάδες δημοσιογράφοι της χώρας – σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες – έκλεισαν το στόμα τους, επειδή οι εργοδότες τους έλαβαν χρήματα από μια συγκεκριμένη καμπάνια.

Άρα, είναι όλοι εξωνημένοι, πουλημένοι, επίορκοι.

Και όλα αυτά, με την επίκληση της… Αυστρίας!

Ακόμη αναμένεται, βέβαια, η αντίδραση των δημοσιογραφικών ενώσεων…

Η αλήθεια είναι μία: Ποτέ άλλοτε κόμμα δεν… θυμήθηκε να αναλάβει δράση στη δική του χώρα, λόγω γεγονότων που συνέβησαν σε μια άλλη χώρα! Πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με μεγαλύτερη σφοδρότητα από τα ίδια τα αυστριακά κόμματα της αντιπολίτευσης!

Στην Αυστρία μάλιστα, ουδείς διανοήθηκε να επιτεθεί συλλήβδην στον Τύπο, στους δημοσιογράφους και στις δημοσκοπήσεις. Όπως επίσης ουδείς διανοήθηκε να αποκαλέσει τον Κουρτς ακροδεξιό, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ηγέτη μιας άλλης χώρας, γνωστό μάλιστα και για τις θέσεις του έναντι της Τουρκίας.

Αντίθετα, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ διαχώρισε τις πρακτικές που αποκαλύφθηκαν από το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, καθώς, όπως είπε, υπήρξε πάντα ένα κόμμα που υποστηρίζει το Κράτος Δικαίου.

Είπε επίσης, η κ. Ρέντι-Βάγκνερ ότι η Αυστρία χρειάζεται σταθερότητα και ότι δεν ζητά εκλογές. Ζήτησε, βέβαια, την παραίτηση Κουρτς – ο οποίος άλλωστε παραιτήθηκε από καγκελάριος, αλλά όχι από την ηγεσία του κόμματος – συμφώνησε με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση ερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κάλεσε τον νέο καγκελάριο Σάλενμπεργκ να αποστασιοποιηθεί από την ομάδα Κουρτς και να απομακρύνει τους συνεργάτες του παραιτηθέντος προκατόχου του, αλλά δεν απέκλεισε συνεργασία του κόμματός της με το ακροδεξιό Κόμματα της Ελευθερίας.

Από την πλευρά τους, οι εταίροι του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση, οι Πράσινοι, και ο αρχηγός τους Βέρνερ Κόγκλερ, ανακοίνωσαν πως η συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα θα συνεχιστεί, αποδεχόμενοι τον διπλωμάτη και υπουργό των Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που με υπόδειξη του κ. Κουρτς βρέθηκε στην καγκελαρία.

Πρότειναν μάλιστα να προηγηθεί στη Βουλή η συζήτηση επί των προϋπολογισμών εκείνης για το σκάνδαλο, ώστε να μην διαταραχθεί η πολιτική και οικονομική ζωή εν μέσω πανδημίας.

Η αλήθεια για το σκάνδαλο στην Αυστρία

Το καταπληκτικό είναι πως αυτά που συμβαίνουν στην Αυστρία ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι συνέβησαν στην Ελλάδα.

Το αντίθετο: Αυτά που συμβαίνουν στην Αυστρία θυμίζουν αυτά τα οποία συνέβαιναν στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγούμαι:

Αυτό που αποκαλύφθηκε και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την οικονομική εισαγγελία στην Αυστρία, είναι ότι μεταξύ του 2016 και του 2018 μια εφημερίδα, η «Αυστρία» δημοσίευε χαλκευμένες υπέρ του Κουρτς δημοσκοπήσεις έναντι διαφημίσεων που της εξασφάλιζε ο (παραιτηθείς πλέον) γενικός γραμματέας του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών Τόμας Σμιτ.

Ο Σμιτ είχε στην εξουσία του το χαρτοφυλάκιο των κρατικών αυστριακών εταιριών, είτε είναι μέτοχος σ’ αυτές το Κράτος, είτε ανήκουν εξ ολοκλήρου σ’ αυτό.

Τι σχέση έχει αυτό με την υποτιμητικά αναφερόμενη «Λίστα Πέτσα»; Όπως είπαμε, η απόφαση για την καμπάνια ελήφθη στη Βουλή και υπάρχουν – αναφέρονται και από τον κ. Τσίπρα – τα σχετικά ΦΕΚ.

Μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται κανείς οτιδήποτε ή να δηλώνει αδικημένος, αλλά ούτε κάτι το κρυφό συνέβη, ούτε χρειάστηκε να διενεργηθεί έρευνα, όπως στην Αυστρία. Δόθηκε στην δημοσιότητα κατάλογος των μέσων ενημέρωσης που ενισχύθηκαν.

Αντίθετα, στην Αυστρία αποκαλύφθηκε πως η μεν εφημερίδα δημοσίευε κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, ο δε γενικός γραμματέας έδινε εντολή στις κρατικές εταιρίες να δίνουν διαφημίσεις στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Συνέβη δηλαδή ακριβώς αυτό που συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν νεόκοπες εφημερίδες λάμβαναν ολοσέλιδες διαφημίσεις από εταιρίες με κρατική συμμετοχή, προφανώς χωρίς κριτήρια, αφού αυτοί που έδιναν τις διαφημίσεις δεν είχαν προλάβει καν να δουν την… πρώτη κυκλοφορία αυτών των μέσων.

Αυτό ως απάντηση στο ερώτημα «με ποια κριτήρια;» που ακούμε τελευταία από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 300.000 sms και η σύλληψη της δημοσκόπου

Στην Αυστρία, η έρευνα προκλήθηκε από πληροφορίες. Και προέκυψε ότι ο Σμιτ, παρά την προσπάθειά του να σβήσει τα μηνύματα στο κινητό του, αυτά ήταν τόσα πολλά που… ξέμειναν 300.000 sms με ύποπτο περιεχόμενο.

Όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλες, όπως για παράδειγμα επιχειρηματιών που του ζητούσαν να μεσολαβήσει για ένα ραντεβού με τον Κουρτς μέσω στελεχών του κόμματος.

Αυτά τα μηνύματα αξιολογούνται τώρα, όπως και το αν τα «αιτήματα» ικανοποιήθηκαν.

Λίγο μετά τις αποκαλύψεις, η εισαγγελία της Βιέννης διέταξε την σύλληψη μιας δημοσκόπου, της Σαμπίν Μπάινσαμπ, η οποία κατηγορείται ότι κατέστρεψε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της λίγο πριν από την έφοδο της αστυνομίας.

Η 35χρονη Σαμπίν εργαζόταν για χρόνια και στην εφημερίδα «Αυστρία» και στο υπουργείο των Οικονομικών και κατηγορείται πως επί χρόνια υπήρξε ο σύνδεσμος μεταξύ της ομάδας του Σμιτ και των ιδιοκτητών της εφημερίδας.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε πληροφορίες ότι ο «πελάτης» των ερευνών που ανελάμβανε να φέρει σε πέρας η Σαμπίν ήταν το ίδιο το υπουργείο των Οικονομικών.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με όσα καταγγέλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δημοσκοπήσεις και διαφημίσεις από κρατικές εταιρίες

Προφανώς καμία. Έχουν, όμως, σχέση με όσα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της βασιλείας του. Όποιος μπει στον κόπο να μετρήσει ολοσέλιδες διαφημίσεις στους εκλεκτούς του, θα διαπιστώσει πως ήταν γεμάτες με δημοσκοπήσεις εταιριών που  δεν συμπεριλαμβάνονταν στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων, αλλά και με διαφημίσεις εταιριών με μέτοχο το Κράτος.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι ακριβώς σήμερα ερευνάται στην Αυστρία: Κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις και άφθονες διαφημίσεις.

Στις 27 Αυγούστου 2016, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε έρευνα της Bridging Europe που παρουσιάζεται ως «συμβουλευτική εταιρία και ερευνητικό κέντρο». Και τότε ενημερωθήκαμε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες»!

Μάλιστα, το 69% των ερωτηθέντων συμφωνούσε με… «τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει υπερασπιστές της διαπλοκής»! Και ότι για το λουκέτο στο Μέγκα έφταιγαν οι μέτοχοί του!

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το «Χωνί» δημοσίευε έρευνα της ίδιας εταιρίας, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν μπροστά με 4,2 μονάδες διαφορά.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2017, η ίδια εταιρία δημοσίευε στην ιστοσελίδα της… «δημοσκόπηση-ανατροπή» (!), με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά και τον Τσίπρα δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό!

Οι παλιοί φοιτητές του Βερναρδάκη

Τον Σεπτέμβριο του 2017 έκανε την εμφάνισή της άλλη δημοσκόπηση, της CommonView, σύμφωνα με έρευνα της οποίας μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα του Κοινωνικού Κράτους με ποσοστό 39,6% έναντι 30,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα των «Εργασιακών σχέσεων-Ανεργίας» με ποσοστό 34,5% σε σχέση με 24,3% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.

Τότε, με αφορμή την συγκεκριμένη έρευνα, ο τότε υπουργός Επικρατείας και γνωστός δημοσκόπος Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνεντεύξεις του (και στο ΑΠΕ, 24/09/2017), είχε υποστηρίξει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα το κόμμα του. Είπε:

«Κοινωνικές, πολιτικές, εκλογικές ή και άλλες έρευνες δεν διενεργούν μόνο εμπορικές εταιρείες. Αλλοίμονο, αν η έρευνα ήταν αποκλειστικό δικαίωμα των τελευταίων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, λόγω και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, ότι ένα πλήθος ερευνητικών ομάδων νέων επιστημόνων, διδακτόρων και μετα-διδακτόρων δραστηριοποιείται σήμερα σε κοινότητες και σχήματα επιδιώκοντας να βελτιώσει τα μεθοδολογικά εργαλεία των κλασικών δημοσκοπήσεων. Μια από τις πολλές τέτοιες ομάδες είναι και το Εργαστήριο της CommonView, στο οποίο συμμετέχουν και παλιοί μου φοιτητές, «άριστοι» μάλιστα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Την ομάδα αυτή, η οποία συμμετέχει και σε διευρωπαϊκό δίκτυο ερευνητών, την χρησιμοποιήσαμε στην παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως σήμερα στην Γερμανία, έχοντας μια πλήρη εικόνα των εκεί εξελίξεων. Την εκλογή Μακρόν το Εργαστήριο την είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο, παραδείγματος χάριν. Τώρα, οι διάφοροι «Σέρλοκ Χολμς» της Ομάδας Αλήθειας «ανακάλυψαν» ότι ένας συνεργάτης του γραφείου μου, τεχνοκράτης πληροφορικάριος, με σύστασή μου κλήθηκε να βοηθήσει σε ένα τεχνικό πρόβλημα του site της Ομάδας. Και την «ανακάλυψη» αυτή την βαφτίζουν κάποιες εφημερίδες δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει δήθεν σχέδια χειραγώγησης των δημοσκοπήσεων και εμένα σε κατάσταση «ένοχης σιωπής». Το τελικό μου σχόλιο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εμφανιστεί πολιτικό επιτελείο με τέτοια άγνοια, αμάθεια και απόσταση από το πραγματικό όσο το σημερινό της ΝΔ. Ας εφησυχάσουν στις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν 20 μονάδες διαφορά και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά».

Δηλαδή ο κ. Βερναρδάκης υποστήριζε πως δεν χρειάζεται να ανήκεις στον Σύνδεσμο των εταιριών δημοσκοπήσεων για να διενεργείς μια έρευνα. Μπορούσαν μια χαρά και οι φοιτητές του!

Καμιά αντίρρηση, αλλά τώρα γιατί διαμαρτύρονται για μια συγκεκριμένη έρευνα και ζητούν εξεταστική για μια συγκεκριμένη εταιρία, την Opinion Poll;

«Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, για μεγάλο διάστημα κατήγγειλε συλλήβδην τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρείας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση. Η προπαγάνδα τους δεν έχει όρια. Η Νέα Δημοκρατία αύριο προσφεύγει στο Ε.Σ.Ρ.», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Έκλειναν οι ψαλίδες!

Τον Μάρτιο του 2019, η εφημερίδα «Ντοκουμέντο» δημοσίευε έρευνα άλλης εταιρίας, της Vox Pop Analysis, σύμφωνα με την οποία έκλεινε η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στο 2,3%. Και με τον Τσίπρα καταλληλότερο πρωθυπουργό!

Στις 12 Μαΐου 2019 η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας βρισκόταν, πάντα κατά το «Ντοκουμέντο», στο 2,5%, ενώ ήδη από τις 3 Φεβρουαρίου 2019 ενημερωνόμασταν πως «κλείνει η ψαλίδα σε τρεις διαδοχικές έρευνες». Υπό τον τίτλο «Ντέρμπι με καταλληλότερο τον Τσίπρα».

Και στις 23 Μαΐου 2019, η «Αυγή» μας ενημέρωνε πως «1-0 χάνουν και το βλέπουν»!

Σημειώστε πως από το 2016 όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών που ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) έφερναν τη Νέα Δημοκρατία σταθερά πρώτη με διαφορές από 6% (στην αρχή) έως και πάνω από 14%.

Σημειώστε επίσης ότι στις 2 Οκτωβρίου 2016, η ίδια η «Αυγή» (της Κυριακής) δημοσίευε έρευνα, βάσει της οποίας το 90% ήταν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούσαν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη!

Ήθελαν τις τράπεζες σε ρόλο λογοκριτή!

Προσέξτε τώρα – για να θυμηθούμε το καλύτερο:

Κατά την συνάντησή του με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα τραπεζικά στελέχη να φορέσουν το πηλήκιο του… λογοκριτή, ζητώντας τους  να συμβάλουν στην αποτροπή της διασποράς ψευδών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης!

Τι δουλειά είχαν οι τράπεζες να ανακατευτούν σε τέτοια θέματα, μόνο εκείνος γνώριζε. Τους είπε συγκεκριμένα:

«Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε, πρώτα απ’ όλα, με μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, τι ακριβώς κάνουμε. Και να σταματήσει αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και δεύτερον, να συμβάλλετε, ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει, διαμορφώνουν ένα πλέγμα που, κατά την άποψή μου, δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία».

Και κατέληξε: «Και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι τώρα έχετε ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να ανταποκριθείτε και να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης και το αίσθημα της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει»!

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας καλούσε τις τράπεζες να λάβουν μέρος σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία. Η οποία θα διεξαγόταν – δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο – μέσω διαφημίσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Και όχι μόνο αυτό:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φερόταν επίσης να τους είπε επίσης πως οι τράπεζες χρηματοδοτούν δια των διαφημίσεων τα μέσα ενημέρωσης. Εννοώντας προφανώς πως μπορούν να ελέγχουν αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των διαφημίσεων!

Φλαμπουράρης: Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις!

Στις 29 Ιανουαρίου 2017, μιλώντας στον Σκάι – όταν μας υποσχέθηκε… «ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας» - ο τότε υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε δηλώσει:

«Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τις μισές μονάδες από τη ΝΔ. Ο κόσμος συνεχίζει να μας στηρίζει. Μας βλέπει στο δρόμο και μας λέει κρατάτε γερά»!

Επομένως, αναρωτιέται λογικά κανείς, αφού δεν πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις για ποιο λόγο δείχνουν τώρα να ενοχλούνται τόσο πολύ;

Προφανώς επειδή… φταρνίστηκε η Αυστρία και έπαθε πνευμονία ο ΣΥΡΙΖΑ!

* H Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος.