«Παράνομο το δημοψήφισμα σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα», λέει η Κομισιόν, που καταδικάζει τη βία και καλεί σε διάλογο

«Παράνομο το δημοψήφισμα σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα», λέει η Κομισιόν, που καταδικάζει τη βία και καλεί σε διάλογο

Έκκληση για διάλογο και προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης στην Καταλονία απηύθυνε μέσω ανακοίνωσής της η Κομισιόν, μετά και τα χτεσινά γεγονότα στη διάρκεια της βίαιης καταστολής του δημοψηφίσματος, που οδήγησαν στον τραυματισμό σχεδόν 800 ανθρώπων -αναγκάζοντας ακόμη και τον ΟΗΕ να ζητήσει από τις ισπανικές αρχές διερεύνηση των όσων συνέβησαν.

Όπως αναφέρεται, πάντως, στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, η χτεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία ήταν παράνομη». «Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρόεδρος Juncker, πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας που πρέπει να επιλυθεί εντός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας».

«Επίσης, τονίζουμε τη νομική θέση που παίρνει αυτή η σύνθεση της Επιτροπής, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί της. Αν διοργανωνόταν ένα δημοψήφισμα εντός του ισπανικού Συντάγματος, θα σήμαινε πως το κομμάτι που θα ανεξαρτητοποιούνταν θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός ΕΕ».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Πέρα από το καθαρά νομικό σκέλος του ζητήματος, η Κομισιόν πιστεύει πως χρειάζεται ενότητα και σταθερότητα, όχι διαίρεση και διάσπαση. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεπεράσουν την αντιπαράθεση και να στραφούν στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι εργαλείο στην πολιτική. Εμπιστευόμαστε την ηγεσία του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση σε πλήρη συμμόρφωση με το ισπανικό Σύνταγμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών να τα υποστηρίζουν».

Ανησυχεί και η Γερμανία

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ισπανία εξέφρασε και το Βερολίνο. «Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Michael Roth. «Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν αυστηρά τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», πρόσθεσε, τονίζοντας επίσης ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου αντί με βία στους δρόμους. «Και οι δύο πλευρές χρειάζεται να πουν ότι είναι έτοιμες να το κάνουν αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Rajoy είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Angela Merkel.

Ο Rajoy καλεί την αντιπολίτευση

Σε συνάντηση κάλεσε επειγόντως τους ηγέτες των Σοσιαλιστών και του κόμματος Ciudadanos ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή στήριξη ενόψει των έκτακτων μέτρων που σχεδιάζει στην περίπτωση που οι Καταλανοί προχωρήσουν -όπως έχει διαμηνύσει ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Carlos Puigdemont- στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους μετά το επεισοδιακό δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Ο Rajoy προτίθεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος της χώρας, που ουσιαστικά προβλέπει την κήρυξη μιας αυτόνομης περιφέρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την αφαίρεση κάθε εξουσίας από την κυβέρνησή της. Υπέρ μιας τέτοια ενέργειας έχει ήδη ταχθεί ανοιχτά ο επικεφαλής των Ciudadanos, Albert Riveras, με τον οποίο ο Rajoy θα συναντηθεί αύριο το πρωί, μετά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα το βράδυ με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez.

Σημειώνεται, όμως, ότι τόσο ο Sanchez όσο και μεγάλο μέρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις απέναντι σε μια τέτοια κίνηση, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα εκτραχύνει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και της Εθνοφυλακής την ημέρα του δημοψηφίσματος. Όπως δήλωσε ο γραμματέας του PSOE, Jose Luis Abalos, στην περίπτωση που υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, «πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχουμε στην Ισπανία, όχι όμως απαραιτήτως του Άρθρου 155 -υπάρχουν και άλλα μέσα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε αποκλείσει την εφαρμογή του Άρθρου 155, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής. «Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

C. Puigdemont: «Δεν θέλουμε τραυματική διάσπαση»

Υπενθυμίζεται ότι ο Puigdemont διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι».

Ο ίδιος διαμήνυσε, πάντως, σήμερα ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δεχθεί διάλογο με τη Μαδρίτη, στον βαθμό που υπάρξει και κάποιου είδους διεθνής διαμεσολάβηση. Παράλληλα, απαίτησε την αποχώρηση της Εθνοφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας από την Καταλονία. «Δεν θέλουμε μια τραυματική διάσπαση... Θέλουμε μια νέα συνεννόηση με το ισπανικό κράτος», είπε.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Puigdemont ενδέχεται να επιλέξει για την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, μια ημερομηνία που είναι συμβολική για τους Καταλανούς. Πριν από ακριβώς 83 χρόνια, ο τότε προκάτοχός του Lluis Companys είχε επίσης ανακηρύξει την ανεξαρτησία από τη φρανκική Ισπανία, για να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στους 900 οι τραυματίες

Σημειώνεται ότι σχεδόν 900 άνθρωποι τραυματίσθηκαν χτες στις ταραχές που σημειώθηκαν σε όλη την Καταλονία, καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Francisco Franco το 1981.

Μεγάλη απεργία αύριο στην Καταλονία 

Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλην την Καταλονία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democracia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη 'σύμβουλο' Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα και προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

«Σκληρή» στάση κράτησε ο M. Rajoy

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Mariano Rajoy σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο τέλος μιας μέρας που σημαδεύτηκε από τεράστια ένταση.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Jordi Turull ανακοίνωσε από την πλευρά του τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι—από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς—υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.

Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελόνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τον Turull, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ωστόσο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική κ.ο.κ.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων. 

Μια μέρα μεγάλης έντασης

Χθες Κυριακή, δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν μαζικά στην Καταλονία με ρητή διαταγή της κυβέρνησης του Mariano Rajoy να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ.

Σε ορισμένες τοποθεσίες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, 44 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα καταλανικά συνδικάτα και δύο οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν σε μια γενική απεργία και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη.

Παρά την ένταση, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί πήγαν να ψηφίσουν, στη Βαρκελόνη και αλλού, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις ώρες για να πάρουν μέρος στη διαδικασία και σχηματίζοντας μεγάλες ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα.

«Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας. 

Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Puigdemont δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Puigdemont, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Carles Puigdemont είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας στην καρδιά της Ευρώπης, που συνεισφέρει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Puigdemont και όλα τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ποινικής έρευνας για «απείθεια, κακοδιοίκηση και διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία συνδέεται με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.

Για τον Mariano Rajoy ο Puigdemont και η κυβέρνησή του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι» για όσα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελόνης, η Ada Colau, θεωρεί ότι οι αυτονομιστές δεν μπορούν να ανακηρύξουν «εντελώς μόνοι τους» μια ανεξαρτησία που κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει. Είχε μολαταύτα απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στο «μονομερές» δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι η ίδια θα ψήφιζε λευκό.

Το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έπαψε να δυναμώνει στην Καταλονία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της ακύρωσης εν μέρει του ειδικού καθεστώτος που παραχωρούσε ευρείες αυτονομίες στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Πάνω από 844 τραυματίες στην Καταλονία - «Δεν υπάρχει δημοψήφισμα» κατά τον M. Rajoy