Την Τρίτη το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Την Τρίτη το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Την Τρίτη πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυριακός Μητσοτάκης τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο άρσης των μέτρων και τα χρονοδιαγράμματα που θα το συνοδεύουν.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το γενικό πολιτικό πλαίσιο, ενώ πιθανότατα μια ημέρα μετά, την Τετάρτη, οι αρμόδιοι υπουργοί πρόκειται να παρουσιάσουν αναλυτικά το τελικό σχέδιο.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις συναντήσεις με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων και τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί, τρία είναι τα βασικά στοιχεία για το ξεκλείδωμα της χώρας:

1. Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ξεκινά την Δευτέρα 4 Μαΐου

2. Το τρέχον σχολικό έτος θα πάρει παράταση για περίπου έναν μήνα

3. Το ξεκλείδωμα της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και η πρώτη φάση θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.  Ο γενικός κανόνας είναι ότι ανοίγουν νωρίτερα όσες οικονομικές δραστηριότητες δεν δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού και αφορούν εξωτερικούς και όχι κλειστούς χώρους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται το τελικό πλάνο να έχει αλλαγές, δείχνουν ότι : 

- Στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (όχι τα εμπορικά κέντρα) και τα κομμωτήρια, ημέρα κατά την οποία θα καταργηθούν το σύστημα με τα  γραπτά μηνύματα τουλάχιστον ως προς την σημερινή του μορφή.

 - Στο κεφάλαιο “σχολεία”, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν Λύκεια-Γυμνάσια στα μέσα Μαΐου και τα δημοτικά και οι σταθμοί δύο εβδομάδες αργότερα. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι μικρός για τα δημοτικά, εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, τότε θα υπάρξει παράταση σχολικής χρονιάς. 

Σχετικά με τα εστιατόρια και τα καφέ, το κλειδί αφορά τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί τροποποίηση ως προς τους χώρους που καταλαμβάνουν τα καθίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως απαιτηθεί ειδική συνεννόηση με τους δήμους ως προς την ανάγκη τροποποίησης των αδειών.

Στο μέτωπο του τουρισμού η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά. Τα εύσημα που έχει πάρει η χώρα από διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις εμπιστοσύνης από ξένους ηγέτες, ενισχύουν την αξία του ελληνικού τουριστικού brand, έναντι για παράδειγμα του ιταλικού και του ισπανικού. Η Ελλάδα επομένως θέλει να «εξαργυρώσει» την πολύ καλή αυτή παγκόσμια εικόνα της, κερδίζοντας μερίδια από γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.