Την προσχώρηση της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 16+1» ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας

Την προσχώρηση της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 16+1» ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας. 

«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον "Πρωτοβουλία 17+1", πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας. 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα. 

Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ