Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε επίσημα η Ελλάδα

Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε επίσημα η Ελλάδα

Την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε σήμερα και επισήμως η Ελλάδα διά του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε τελετή παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο κορονοϊός. Μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι από τη μια οι ευρωπαϊκές χώρες να ομοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, αλλά και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μέσα σ' αυτή την προεδρία θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε δύο στόχους. Πρώτα απ' όλα να βάλουμε όλες τις χώρες της Ευρώπης να ομονοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και δεύτερον να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλύπτει 47 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της νέας γενιάς της Ευρώπης και η ανάγκη οι νέοι να αγκαλιάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, καθώς και η προστασία των παιδιών από τη βία, από την παιδική εργασία και βέβαια η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σήμερα ταλαιπωρούνται σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, όταν βρίσκονται μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμβολίζει την έναρξη αυτής της διαδρομής και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φροντίσουμε να κάνουμε πολλά γεγονότα, βασικά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μπορούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου να τα παρακολουθήσουν», κατέληξε.