Την Παρασκευή το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Την Παρασκευή το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου έχουν ζητήσει κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και η Νέα Δημοκρατία, αφενός ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου, με θέμα την προσφυγική κρίση, αφετέρου εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με επίκεντρο προσφυγικό και αξιολόγηση

Τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η κρίσιμη Σύνοδος της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχε από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η θέση με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής έχει περιγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία ομιλία του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, οπότε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες. Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

Η Α. Μέρκελ με συνέντευξη της στη δημόσια τηλεόραση ARD, δήλωσε αντίθετη με τις μονομερείς ενέργειες χωρών και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από τη Μακεδονία (sic), αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για τις ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» τη Σένγκεν.

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος - και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί - ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα» είπε η κ. Μέρκελ.

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις. Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων έχει ήδη καταγγείλει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και με ανακοίνωση έχει επισημάνει ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων» σημειώνοντας ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα» και είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «τα Νέα», υπογραμμίζει ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις ταλανίζουν την ΕΕ, προσθέτει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους-μέλους και επισημαίνει ότι μπροστά στις ροές προσφύγων οι οποίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δραστηριοποιείται επιτόπου με όλες της τις δυνάμεις. Ο κ. Σταϊνμάγερ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, προσθέτει ωστόσο ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν πολλά.

Ηχηρή παρέμβαση με αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, έκανε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, σχολίασε: «Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Έλληνα) θυρωρό».

Απόψε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην εκπομπή «στον Ενικό» και αναμένεται να αναφερθεί και σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Το προσφυγικό είναι αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.