Τιμωρία και ευκαιρία

Τιμωρία και ευκαιρία

Του Παναγιώτη Λάμψια

Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, κάθε εκλογική αναμέτρηση εμπεριέχει ένα ναι ή όχι στο κόμμα που κυβερνά τη χώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει φυσικά – ο αρχηγός του βάφτισε τις ευρωεκλογές μέχρι και δημοσκόπηση για να υποβαθμίσει τη σημασία του αποτελέσματος. Οι πολίτες όμως μίλησαν. Και μίλησαν για να πουν όχι στην κυβέρνηση αυτού του πρωθυπουργού.

Η ψήφος τους ήταν μια ψήφος καταδίκης του κόμματος που κυβερνά, ήταν μια ψήφος άρνησης στη σήψη και την παρακμή, στον διχασμό και την αλητεία, την εξαπάτηση, το ψέμα και την προσκόλληση στην εξουσία.

Ποτέ όμως μια ψήφος δεν είναι μόνο αρνητική. Η κάλπη βγάζει νικητές και χαμένους. Ο νικητής των ευρωεκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον αρχηγό της ΝΔ η θετική ψήφος των πολιτών συνιστά ευκαιρία αλλά και χρέος. Είναι ευθύνη πρωτίστως δική του να μετατρέψει την ευκαιρία σε ελπίδα, όπως είναι δική του ευθύνη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη χώρα και της χώρας απέναντι στους εταίρου της. Ο χρόνος και το έδαφος που χάθηκαν πρέπει να ανακτηθούν με όραμα, ρεαλισμό και σοβαρότητα.

Οι πολίτες έστειλαν με την ψήφο τους το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Είναι ένα μήνυμα που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει. Δεν αρέσει φυσικά στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ο χρόνος της απόδοσης των ευθυνών για τα αίσχη αυτής της τετραετίας έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Από την άλλη πλευρά, το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: Η εντολή που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να αλλάξει αυτόν τον τόπο.