Τηλεφωνική επικοινωνία Μ. Τσαβούσογλου και Μ. Πομπέο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μ. Τσαβούσογλου και Μ. Πομπέο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως δήλωσε σήμερα μία πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν την Τετάρτη ξεχωρίστες συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , πρωτίστως για την υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο ο Πόμπεο δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έτοιμο να βοηθήσει τις Τουρκικές αρχές στην έρευνα για τον Κασόγκι, ενώ σύμφωνα με Τουρκικά μέσα οι δυο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της Συρίας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, μετά την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, την περασμένη εβδομάδα.

«Θα αποφασίσουμε σύντομα» δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Άγκυρα στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένες από τις κυρώσεις συνδέονται άμεσα με την υπόθεση του Μπράνσον, καθώς είχαν επιβληθεί με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να τον αποφυλακίσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP