Τι συνέβη με τον Σακελλαρίδη...

Τι συνέβη με τον Σακελλαρίδη...

Tου Γιάννη Παντελάκη

Ο Σακελλαρίδης, το περασμένο καλοκαίρι, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό, περιλάμβανέ όλες τις προβλέψεις των προαπαιτούμενων που έρχονται τώρα στη Βουλή. Τα γνώριζε. Γιατί διαφωνεί τώρα με αυτά, είναι να απορεί κανείς. Θα μπορούσε να μην έχει θέσει καν υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ήταν όμως υποψήφιος και εξελέγη. Άρα, μια συνεπής στάση θα έλεγε πως αφού αποδέχεται το μνημόνιο, αποδέχεται και τα προαπαιτούμενα.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ο Σακελλαρίδης να πίστεψε πως η κυβέρνηση θα έβρισκε ισοδύναμα ώστε να υιοθετηθούν ηπιότερα μέτρα για μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μια τέτοια σκέψη δεν δικαιολογείται.

Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ κάποιο σχέδιο ισοδυνάμων, δεν είχε ποτέ κάποιο παράλληλο πρόγραμμα, όπως προεκλογικά έλεγε. Μπορεί αυτό να μην το είχαν αντιληφθεί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν δικαιούται να ισχυρίζεται πως δεν το έβλεπε και ο ίδιος.

Το μοναδικό ενδιαφέρον στην παραίτηση Σακελλαρίδη (την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός και οι ισχυρισμοί για το αντίθετο δεν ισχύουν) είναι αυτή καθ΄ αυτή η παραίτηση. Θα μπορούσε να καταψηφίσει τα μέτρα ή ν απόσχει από την ψηφοφορία και να κρατήσει την έδρα. Δεν το έκανε και αυτό παρότι θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, στις ημέρες μας είναι ζητούμενο. Πολλοί βουλευτές στο παρελθόν καταψήφιζαν μνημόνια, αλλά παρέμεναν βουλευτές με όποια ωφελήματα αυτό έχει. Υπάρχει μια θεωρία που κυκλοφορεί, πως με την αναγκαστική (αφού επέμενε ο Τσίπρας) παραίτησή του, καταργείται η αυτονομία σκέψης και πράξης των βουλευτών. Παραμύθια. Τέτοια αυτονομία δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε κανένα άλλο κόμμα. Εσωτερική δημοκρατία δεν υπάρχει. Ο αρχηγός και η ομάδα του αποφασίζουν και οι βουλευτές ακολουθούν.

Αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά, αν δηλαδή ο Σακελλαρίδης απείχε από την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα ψηφιζόταν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε λαβωμένος. Και αν περιοριζόταν εκεί το πρόβλημα για το κυβερνητικό κόμμα, μικρό το κακό. Σύντομα, έρχονται στη Βουλή νέα μέτρα, ακόμα πιο επώδυνα, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους. Ο Τσίπρας, προσπάθησε με την κίνηση κατά Σακελλαρίδη να αποτρέψει μελλοντικά ανάλογα προβλήματα. Ήταν μια προειδοποίηση, δηλαδή, προς άλλους βουλευτές. Αν θα πετύχει, θα φανεί επίσης πολύ σύντομα...