Τί συνδέει Τσίπρα - Μαδούρο; Οργή στο ΕΛΚ για πιθανές υπόγειες διαδρομές

Τί συνδέει Τσίπρα - Μαδούρο; Οργή στο ΕΛΚ για πιθανές υπόγειες διαδρομές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε με την στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στον Μαδούρο; Γιατί ο κ.Τσίπρας δεν έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του κοινού ψηφίσματος των Βρυξελλών για την κατάσταση στη Βενεζουέλα;

Υπάρχει σύνδεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο; Όποιος παρακολούθησε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα εύκολα διέκρινε πως το νούμερο ένα ζήτημα που απασχόλησε τα πηγαδάκια εκτός του επίσημου προγράμματος ήταν η στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο.

Μία στάση που αντί να διευκολύνει την ενότητα της Ευρώπης, προκάλεσε πολλές αμφιβολίες για τα κίνητρα της. Μία στάση, η οποία για τους Ευρωπαίους είναι μάλλον ακατανόητη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε συνομιλίες τους έκαναν λόγο για ύπαρξη “κρυφής” ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι αυτή που προκάλεσε την σχεδόν παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης κόντρα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές για το θέμα της Βενεζουέλας.

Υπήρξαν ορισμένες φωνές μάλιστα που άφηναν υπονοούμενα ακόμα και για οικονομικές σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Εστουρίθ για τον ΣΥΡΙΖΑ. “Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται αμφιβολίες εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τα γεγονότα στη Βενεζουέλα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική που έχει ιδεολογικά μποϊκοτάρει το κοινό ψήφισμα των 27 προκειμένου να πέσει η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο. Η στάση αυτή προκαλεί πολλές αμφιβολίες γιατί γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι στην Ισπανία , είναι αποδεδειγμένο, ότι οι PODEMOS το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρηματοδοτηθεί από τον Μαδούρο” τόνισε ο κ. Εστουρίθ.

Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος με κομψό αλλά σαφή τρόπο θέτει εμμέσως θέμα χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ , που ασφαλώς πάντως μένει να αποδειχθεί.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η δημόσια διαφωνία του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στην υποψηφιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού για το νόμπελ ειρήνης, η οποία εκφράστηκε εντός της συνεδρίασης.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εντός του ΕΛΚ εκείνοι που συνδέουν την συγκεκριμένη αναφορά του κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου ακόμα και με την στάση του κ. Τσίπρα στο ζήτημα του Νικολάς Μαδούρο.

Σε κάθε περίπτωση η διήμερη παρουσία των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται κίνηση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη , σε μία ευαίσθητη χρονικά συγκυρία , λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Το παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που άνοιξε για το μέλλον ο Μάνφρεντ Βέμπερ προκάλεσε συζητήσεις και χωρίς αμφιβολία έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο σημείο στοιχηθεί πίσω από το “όχι” του Βερολίνου. Ένα “όχι” που προφανώς και δεν συμπλέει με τα εθνικά συμφέροντα….