Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Την ερχόμενη Τρίτη εκτός απροόπτου αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση».

Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που ξεκινήσει την Τρίτη θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι πρόταση  εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής», από την στιγμή που θα υπάρχουν απουσίες βουλευτών.  

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.