Τι πραγματικά ψήφισε η ΝΔ και η αντιπολίτευση στην τροπολογία για τους πυροσβέστες

Τι πραγματικά ψήφισε η ΝΔ και η αντιπολίτευση στην τροπολογία για τους πυροσβέστες

Από την στιγμή που πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της… απουσίας και της έλλειψης συντονισμού, η επικοινωνιακή προπαγάνδα «θέλει» τη ΝΔ και την γενικότερα την αντιπολίτευση να έχει αδιαφορήσει για τους πυροσβέστες, καταψηφίζοντας παλαιότερη τροπολογία με την οποία ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους.

Όντως, λοιπόν, πριν από έξι μήνες, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Τόσκας έφερε στην Βουλή εκπρόθεσμη τροπολογία με την οποία οι συμβάσεις των πυροσβεστών πενταετούς υποχρεώσεις (περί τα 2100 άτομα) θα ανανεωνόντουσαν για τρία ακόμη χρόνια και θα ακολουθούσε(;) η μονιμοποίησή τους. Στην σχετική ψηφοφορία «ναι» είχαν πει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. «Όχι» η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, και το  ΚΚΕ, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Γιατί, όμως, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν αυτή την στάση; Δεν ήθελαν η χώρα να έχει πυροσβέστες; Φυσικά και όχι. Άλλωστε,  όπως προκύπτει από τις ομιλίες των βουλευτών σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε άμεσα την μονιμοποίησή τους! Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε ήδη καταθέσει σχετική ρύθμιση, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Για του λόγου του αληθές στις 16 Φεβρουαρίου ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης έλεγε από το βήμα της Βουλής:  «Είναι σαφές ότι κοροϊδεύετε, είναι σαφές ότι εμπαίζετε και είναι σαφές, ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μία ακόμα εκκρεμότητα, γιατί δεν έχετε το θάρρος και το κουράγιο να ρυθμίσετε. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές, ότι όχι απλώς δεν πρέπει να αισθάνεται κανένας ευγνωμοσύνη γιατί δήθεν τους δώσατε την τριετία, αλλά αντιθέτως είναι ξεκάθαρο, ότι εμείς σε αυτόν τον εμπαιγμό δεν συμπράττουμε. Και εκείνο για το οποίο καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα, είναι να ενεργήσει, εάν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της, προκειμένου να τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με σοβαρό τρόπο». Σύμφωνα με τον ίδιο η Κυβέρνηση με βάση το νόμο μία συγκεκριμένη υποχρέωση, την υποχρέωση μονιμοποίησης. «Αυτό έπρεπε να έχει υλοποιηθεί στις 10/02», τόνισε εμφατικά.

Από την πλευρά του ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς σημείωνε: «Σε μια περίπτωση που προέκυπτε ξεκάθαρα η υποχρέωση της πολιτείας για να μονιμοποιήσει τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας, που ήταν αυτοί, έρχεται η Κυβέρνηση κι αντί να κάνει το αυτονόητο δηλαδή, αυτό που προβλέπει ο ν.3938/2011, φέρνει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Η αδυναμία αυτή, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν, οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούν να επιλύσουν αυτή τη στιγμή με τους δανειστές το ζήτημα του αν οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι στην απαγόρευση των προσλήψεων ή όχι. Τι πιο απλό από το να περιμένουμε έναν μήνα να λυθεί αυτό το θέμα με τους δανειστές μας και η Κυβέρνηση να κάνει το οφειλόμενο, δηλαδή να μονιμοποιήσει τους δύο χιλιάδες ενενήντα τρεις αυτούς πυροσβέστες».

Στην ίδια λογική ήταν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αλλά και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι. Υπογράμμιζε ο τελευταίος: «Στο δημόσιο έχουμε ελλείψεις στην πρώτη γραμμή, σ' αυτούς που είναι δηλαδή στην άμεση υπηρεσία του πολίτη, όπως είναι οι πυροσβέστες, όπως είναι οι νοσηλευτές, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, και έχουμε πλεόνασμα στα μετόπισθεν. Έχουμε δηλαδή, απόλυτη ανάγκη από τις υπηρεσίες αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά δεν τους παρέχουμε τις αντίστοιχες εργασιακές συνθήκες. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Να μην τους κρατάμε όμηρους, όπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση με τους πυροσβέστες, δίνοντας άλλη μια τριετή παράταση στις συμβάσεις, αλλά να δούμε πώς θα κατανείμουμε και πώς θα ανασυγκροτήσουμε το δημόσιο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί και τον πολίτη και ο αντίστοιχος δημόσιος υπάλληλος να έχει τις εργασιακές συνθήκες που απαιτούνται και προβλέπονται».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης ξεκαθάριζε: Την τροπολογία που έρχεται σε σχέση με τους πυροσβέστες δεν θα την ψηφίσουμε. Και όχι μόνο δεν θα την ψηφίσουμε, αλλά θα καλέσουμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό να την αποσύρει. Πρόκειται για ένα εγχείρημα νομοθετικής εξαπάτησης. Η τριετία που θα τους εξασφαλίσει, αν ψηφιστεί, τρία χρόνια ακόμη μεροκάματα και όχι φυσικά μονιμότητα, είναι στον αέρα, αφού δίνει τη δυνατότητα οι τρεις Υπουργοί με μία πράξη υπουργικού συμβουλίου να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον χρόνο παραμονής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα».   

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Φωτογραφία: SOOC