Τι ήθελε ο Ρουβίκωνας στο γραφείο του Κατσίκη;

Τι ήθελε ο Ρουβίκωνας στο γραφείο του Κατσίκη;

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γιώργου Λαζαρίδη, χθες το πρωί άνοιξε έναν κύκλο συζητήσεων και ονοματολογίας σχετικά με το ποιος βουλευτής των ΑΝΕΛ θα τον ακολουθήσει στην έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό που πλέον φυλλορροεί έχοντας απομείνει με 152 βουλευτές.

Ακούστηκαν πολλά ονόματα, κυρίως από την πλευρά των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ως υποψήφιοι... αναχωρητές εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν οι ψηφοφόροι τους μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που κατέστη εφικτή με τη στήριξη του Πάνου Καμμένου και την απόφασή του να καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Μεταξύ των ονομάτων που χαρακτηρίστηκαν ως επίφοβοι να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους ήταν και αυτό του Κώστα Κατσίκη, στον οποίο επικεντρώθηκε το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, λόγω των θέσεων που κατά καιρούς έχει εκφράσει και των αντιρρήσεών του σε διάφορα νομοθετήματα που έχουν καταθέσει οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο ίδιος άλλωστε, αν και καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας εμφανίστηκε να δηλώνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν και αν έρθει στη Βουλή, εμφανιζόμενος όμως πιο αδιάλλακτος από τους υπόλοιπους.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες έπεσαν όλοι πάνω στο βουλευτή των ΑΝΕΛ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο ο Πάνος Καμμένος, όσο και κάποια κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν επικοινωνία μαζί του προσπαθώντας να εκμαιεύσουν όχι απλά μια δήλωση συμμόρφωσης αλλά συγκεκριμένη δέσμευση.

Και ναι μεν ο κ. Κατσίκη παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις, προχώρησε και σε δηλώσεις, εν τούτοις η ανησυχία ήταν έντονη. Άλλωστε και ο Γιώργος Λαζαρίδης πριν ανεξαρτητοποιηθεί είχε συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος αναγκάστηκε να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό που βρισκόταν στο Λονδίνο για να τον μεταπείσει, αλλά τελικά επέλεξε την έξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν επαφές, ενώ στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός λόγω των φημών πως ένας ακόμη βουλευτής θα ανακοίνωνε την ανεξαρτητοποίησή του εντός της σημερινής ημέρας.

Και ενώ το κλίμα είναι τεταμένο, το Μέγαρο Μαξίμου εκδίδει ανακοινώσεις περί προσπάθειας να πέσει η κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος μιλά για πράξεις κατάλυσης του πολιτεύματος, έκαναν την εμφάνισή τους τα μέλη του Ρουβίκωνα.

Επέλεξαν να επισκεφθούν τον Κώστα Κατσίκη, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων που δείχνουν να φέρνουν την κυβέρνηση ένα βήμα πριν την κατάρρευση και επέτρεψαν σε κάποιους να μιλούν για τρομοκρατικές και εκβιαστικές ενέργειες.

Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο, τι ήθελε σήμερα ο Ρουβίκωνας στο γραφείο του Κ. Κατσίκη; Ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια;