Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις εθνικές εκλογές

Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις εθνικές εκλογές

Στις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφίας των ξένων μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και οι επερχόμενες πολιτικές αλλαγές που θα επέλθουν. Στην πλειοψηφία τους εκφράζουν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, προβλέποντας νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήττα του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν λόγο για «τέλος του λαϊκισμού», για «απογοήτευση των Ελλήνων», και για την ελπίδα που γεννάται από την έλευση του μεταρρυθμιστή προέδρου της ΝΔ.

Βαρύνουσα σημασία δίνουν στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρας, στις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και κυρίως τη διάψευση της ελπίδας που είχε καλλιεργήσει για έξοδο από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα, η οποία συνεχίστηκε με το 3ο μνημόνιο που αποδέχτηκε το 2015. Κάτι που, όπως τονίζουν πολλά μέσα, ο ελληνικός λαός δεν ξέχασε και δεν συγχώρεσε.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει η ΝΔ, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται ότι βύθισε τη χώρα ακόμα περισσότερο στο χρέος και σε πολιτικές κρίσεις», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επισημαίνοντας πως ο Αλ. Τσίπρας απογοήτευσε τους Έλληνες όταν συνθηκολόγησε με νέο μνημόνιο.

Επίσης αναφέρεται και στα μεγάλα γεγονότα που στιγμάτισαν τη διακυβέρνηση Τσίπρα: «Ο Τσίπρας επίσης επικρίθηκε κατηγορηματικά για κακή διαχείριση των κρίσεων στην διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες», επισημαίνει το Reuters.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, καθώς δεν πείθονται πια από τις ψεύτικες υποσχέσεις», σημειώνει σε δημοσίευμά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Σύμφωνα με το AFP μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προσπαθεί να ξεπεράσει τη διαφορά των 10 μονάδων με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, έχει απέναντί του την απογοήτευση και κατακραυγή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της πολιτικής υψηλής φορολογίας που επέβαλε.

Ακόμα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι «Ο Τσίπρας έχει δεχθεί δριμεία κριτική επειδή παρουσιάστηκε ως πολέμιος της λιτότητας, αλλά εντέλει αποδέχθηκε άλλο ένα δανειακό πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».

Στις εθνικές εκλογές αναφέρονται και οι New York Times οι οποίοι επισημαίνουν πως «οι Έλληνες είναι πληγωμένοι και θυμωμένοι μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο υπόσχεται φορολογικές περικοπές και νέα ευημερία» και συνεχίζει λέγοντας πως από τη μια οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα μιλάνε για «διάσωση της χώρας από την οικονομική κρίση και βελτίωση της εικόνας της χώρας», ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν πως «η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου».

Μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, τονίζει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, επισημαίνοντας ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, βρέθηκε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ και εκτιμάει πως το ίδιο αποτέλεσμα θα επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές.

Το Spiegel, στην ηλεκτρονική έκδοσή του, αναφέρει ακόμα ότι  η χώρα χρειάζεται χώρο για να «αναπνεύσει» και η Ευρώπη να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα και πως «νέο φρέσκο αέρα» φέρνει ο μεταρρυθμιστής ηγέτης της ΝΔ ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιθυμεί από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του «να περάσει μια πραγματική χιονοστιβάδα μεταρρυθμίσεων και φορολογικών περικοπών».

Για επερχόμενη μεγαλύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές  από τη Νέα Δημοκρατία με 9,5%, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian παραθέτοντας δηλώσεις του πρώην υπουργού πολιτισμού και ιδρυτικού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος χαρακτηρίζει απροσδόκητο και σοκαριστικό το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στους αναποφάσιστους «να αλλάξουν γνώμη».

Επίσης σημειώνει ότι «αν σε κάτι είναι εντελώς συνεπείς οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, είναι στην καταγραφή της καταβύθισης της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού τασσόμενο κατά της λιτότητας, πλέον είναι μια σκιά του εαυτού του» και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, «η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις κάλπες με τη διαφορά να φτάνει από 8 ως 13 μονάδες».

Όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη Δευτέρα «τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου» θα παραδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον αρχηγό της ΝΔ «λογικό» και προσθέτει ότι ο 51χρονος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον αριστερό αντίπαλό του.

Τέλος, υπογραμμίζει πως «η οσμή του οπορτουνισμού που απέπνεε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε από την «κυνική απόφασή του» να συνεργαστεί με το κόμμα των ΑΝΕΛ. «Δημιούργησε δε την αντίληψη ότι ευρισκόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολύ καλύτερος από το παλιό καθεστώς», καταλήγει, μεταξύ άλλων.

The Wall street journal σχολιάζοντας τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα με ανάρτηση στο εταιρικό της λογαριασμό στο twitter αναφέρει πως το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ είναι έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές και ο ηγέτης του να αναζωογονήσει την οικονομία.