Τι είναι τελικά η Novartis; Προφανώς ούτε και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει...

Τι είναι τελικά η Novartis; Προφανώς ούτε και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά τι είναι η υπόθεση Novartis για την Ελλάδα; Πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο; 'Η μήπως φαρμακευτικό και ιατρικό; Είναι αυτό που παρουσίασε το Μέγαρο Μαξίμου στην ελληνική κοινή γνώμη ή μήπως είναι κάτι άλλο;

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, η συγκεκριμένη υπόθεση πράγματι αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο με εμπλεκόμενους γιατρούς και την  συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία, όμως στην Ελλάδα για  καθαρά  «πολιτικούς» λόγους εμφανίστηκε με άλλο περιτύλιγμα, βάζοντας στο κάδρο πολιτικά στελέχη, από αντίπαλα ως προς την κυβέρνηση κόμματα. 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της έρευνας και κατόπιν του «κρεμάσματος στα μανταλάκια» δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί, έχουμε άραγε αποφασίσει για τι ακριβώς συζητάμε;

Η απάντηση  είναι ότι ούτε τελικά και η ίδια η κυβέρνηση, 12 μήνες μετά, γνωρίζει ή τουλάχιστον δείχνει να γνωρίζει το τί ακριβώς έχει συμβεί. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, άλλα περίμενε και άλλα τις βγήκαν, μια και η υπόθεση προβλήθηκε ως το όχημα που θα έδινε το μήνυμα της κάθαρσης και τελικά καταλήγει σε φιάσκο,  διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από κυβερνητικά στελέχη. 

Προσέξτε την αλληλουχία ορισμένων δημόσιων τοποθετήσεων, οι οποίες ασφαλώς και έχουν τη δική τους αξία τόσο ως προς την στιγμή που έγιναν αλλά κυρίως ως προς τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, εξετάζοντάς τις πλέον από απόσταση.

- Ήταν Φεβρουάριος του 2018, όταν ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έριχνε τη «βόμβα». Ήταν η μέρα που ο κ.Παπαγγελόπουλος περιέγραφε την υπόθεση της Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». 

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά από ενημέρωση που παρείχε στον κ. Τσίπρα,  μαζί με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνιζε ότι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ'' ευκαιρία αυτής. Προέτρεπε μάλιστα όλους όσοι μιλούσαν για πολιτικές διώξεις «να μην μιλούν γιατί εκτίθενται».

- Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, τρεις μήνες μετά, στις 18 Μαΐου 2018 έδινε  μία «ελαφρώς» διαφορετική διάσταση του όλου θέματος και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επισήμαινε ότι η υπόθεση Novartis «αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο όχι όμως για τα πολιτικά πρόσωπα».  Ο κ.Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση  σημείωνε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και στην πυρά να με βάλετε, ακόμα και να με σταυρώσετε το επαναλαμβάνω: το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο. Όμως το επαναλαμβάνω: δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

- Στον παρόντα πλέον χρόνο και μετά την αποστολή τμήματος της δικογραφίας εκ νέου στη Βουλή για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, η κυβέρνηση επισήμως διά του εκπροσώπου της θέλησε να πάρει αποστάσεις κάνοντας μία πιο «τεχνοκρατική» προσέγγιση της όλης υπόθεσης.

«Η Novartis αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Έχουν γίνει εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο μπορεί να κόστισε στο ελληνικό δημόσιο,ακόμα και 23 δισ. ευρώ, γιατί είχε να κάνει με τις τιμολογήσεις φαρμάκων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε μεταξύ των άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βάζοντας στο κάδρο ολόκληρη την φαρμακευτική δαπάνη και αφήνοντας στην άκρη τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων. 

Στην όλη εξίσωση ενδιαφέρον παρουσιάζει αναμφίβολα το γεγονός της εδώ και καιρό «ηχηρής» απουσίας του κυβερνητικού στελέχους που πρώτο άνοιξε τον χορό των δηλώσεων με τις πομπώδεις εκφράσεις. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απέχει από το επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης, τις μέρες αυτές που βρίσκεται το ζήτημα στην πλήρη εξέλιξή του. Το γιατί, ίσως βρίσκεται στην εξήγηση που δίνουν ορισμένοι πιο «υποψιασμένοι»,  ότι το κυβερνών κόμμα τον έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο μετά την διάψευση των αρχικών πρώτων προσδοκιών, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.