Τι είναι αυτό που ενώνει Τσίπρα – Παππά

Τι είναι αυτό που ενώνει Τσίπρα – Παππά

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά είναι γνωστή και χάνεται στα βάθη του χρόνου προκαλώντας κατά καιρούς ρήξεις και κόντρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ με νικητή πάντα σχεδόν τον στενό συνεργάτη του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι καταγγελίες και οι μηνύσεις του Χρήστου Καλογρίτσα ήταν η αφορμή για να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας μια ασπίδα προστασίας βάζοντας όλο το κόμμα του μπροστά από το προηγούμενο καλοκαίρι, ξεκινώντας ταυτόχρονα έναν... ανένδοτο αγώνα που έφτασε στο σημείο υποστήριξης διαδηλώσεων εν μέσω κορονοϊού αλλά και αιτημάτων για... μορατόριουμ προκειμένου να σταματήσει να λειτουργεί η Βουλή.

Τον Ιούλιο του 2020 τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα για την προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα κανάλι άκρως κομματικό με αφορμή των διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλούσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου αφού εξαπέλυσε μια αήθη επίθεση κατά της κυβέρνησης κατέληγε σε αναφορές σχετικές με τον Νίκο Παππά.

«Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη» δήλωνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλοντας όλα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο δίμηνο της πανδημίας και την υποκίνηση ακόμη και συλλαλητηρίων δεχόμενος μάλιστα το ρίσκο που προκύπτει από αυτές για τον κορονοϊό.

«Παρόντες και παρούσες και στο δρόμο, στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, παντού όπου οι πολίτες αντιστέκονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν» σημείωνε τότε χαρακτηριστικά δείχνοντας πως η πόλωση και η διχαστική ρητορική συνδέεται και με την υπόθεση που αφορά τον στενό του συνεργάτη.

Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου μεταξύ καταγγελιών για σκάνδαλα (παρά την «αστοχία» των self tests και το απίστευτο αυτογκόλ που δέχθηκε, για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα) ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στα στελέχη του και να φρεσκάρει τη μνήμη αναφορικά με την υπόθεση Παππά που σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η αποστροφή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω αναφορών σε φθορές της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στα περί αντίδρασης των πολιτών όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη.

Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να φέρει τον κόσμο ανάποδα αδιαφορώντας επί της ουσίας ακόμη και για την πανδημία και κατ επέκταση τη δημόσια υγεία. Τα συλλαλητήρια και τα προσκλητήρια για συγκεντρώσεις και αντίσταση η πρόταση για «μορατόριουμ» και αναστολή της λειτουργίας της Βουλής δείχνουν να κινούνται με γνώμονα τις εξελίξεις στην περίπτωση ενός υπουργού.

Η επαναδραστηριοποίηση των τρολ, η λάσπη στον ανεμιστήρα που μετατρέπεται εν συνεχεία σε επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου, η δημιουργία αφηγημάτων και η στήριξή τους με fake news έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας παλαβής αντιπολίτευσης που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να προτείνει μορατόριουμ με αναστολή των εργασιών της βουλής και αντάλλαγμα την παύση των κινητοποιήσεων προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η νομοθέτηση από την Κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των.... πολιτών.

Μόνο που μια αναστολή της λειτουργίας της Βουλής θα οδηγούσε και σε παραγραφή της υπόθεσης Παππά για την οποία η δικογραφία με τις καταγγελίες και τις μηνύσεις του Χρήστου Καλογρίτσα και τις μαρτυρίες και άλλων προσώπων έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έρχονται από το παρελθόν. Αποτέλεσαν την αιτία ρήξεων και προστριβών στο κόμμα (όπως συνέβη κατ επανάληψη και εξ αιτίας του Παύλου Πολάκη). Στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθύμιζαν με αφορμή πράξεις και παραλείψεις τη σύνδεση που υπάρχει στο μυαλό των πολιτών ότι «Παππάς σημαίνει Τσίπρας» και πόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην τότε κυβέρνηση και σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το καλοκαίρι του 2020 όταν έσκασε η υπόθεση Καλογρίτσα μετά από αυτή με τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του Σ. Μιωνή για τις «δουλειές του μαγαζιού» στελέχη όπως ο Τσακαλώτος ζήτησαν την απομάκρυνση από το προσκήνιο του Νίκου Παππά. Αποτέλεσμα η απομάκρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτους από την θέση του τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά και την χθεσινή κίνηση πάντως του Αλέξη Τσίπρα το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η ολομέλεια αποφασίσει την σύσταση προανακριτικής και ξεκινήσει και η διαδικασία στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι Αλέξης Τσίπας και Νίκος Παππάς συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1996 στην νεολαία του τότε Συνασπισμού και το πρόσωπο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε δίπλα του όταν ο Αλέκος Αλαβάνος του παραχώρησε το δαχτυλίδι της ηγεσίας εκλήθη από την Σκωτία για να αναλάβει το γραφείο του. Κίνησε όλα τα νήματα και ήταν και το πρόσωπο που εστάλη μέχρι και στον Νικολά Μαδούρο το 2013 συνοδευόμενος από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου προκαλώντας σειρά ερωτημάτων και για αυτό το ταξίδι.

Η υπόθεση πάντως των καταγγελιών και μηνύσεων του Χρήστου Καλογρίτσα δεν είναι απλή. Στην δικογραφία που εστάλη στη Βουλή όταν η ανάκριση σκόνταψε στο πρόσωπο του Ν. Παππά υπάρχουν επιστολές, email μαρτυρίες και συγκεκριμένες αναφορές για την προσπάθεια που έγινε το 2016 οταν είχε στηθεί η προσπάθεια νέου τηλεοπτικού σκηνικού.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και των «παιδιών» όπως τα αποκαλούσε βρέθηκε να διεκδικεί τηλεοπτική άδεια να καταβάλλει προκαταβολή 3 εκατ. Ευρώ, να αδυνατεί να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα αν και αναδείχθηκε υπερθεματιστής και εν συνεχεία να δίνει τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής που του επεστράφη για την έκδοση της εφημερίδας documento.

Οι αναφορές στα βοσκοτόπια, αλλά και στη διαμεσολάβηση του Νίκου Παππά προκειμένου να βρει τα χρήματα, μετά την κατά Καλογρίτσα υπαναχώρηση των Λιβανέζων μετόχων της CCC, έχει καταγγελθεί σε ανύποπτο χρόνο από επιχειρηματίες στου οποίους έγινε κρούση μέσω... Μαξίμου.

Ουδείς δύναται να προεξοφλήσει την έκβαση της προανακριτικής. Εν τούτοις πρέπει να αναφερθεί πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που επιχειρείται από κοινού προάσπιση του στελέχους του ενώ δημιουργεί και ερωτήματα για την στάση ορισμένων έναντι των εξελίξεων.

Υ.Γ. Πάντως, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που στηρίχθηκε «χλιαρά» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις αυτές που έρχονται να αναδείξουν και τους λόγους για το σκληρό ροκ και τον διαρκή πετροπόλεμο της αντιπολίτευσης.