Τι δήλωσε ο Στ. Πέτσας για τα πόθεν έσχες των καναλαρχών

Τι δήλωσε ο Στ. Πέτσας για τα πόθεν έσχες των καναλαρχών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών ούτε από υποβολή πόθεν έσχες. Οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι τυχόν μεριδιούχοι που θα επενδύσουν στην ψηφιακή τηλεόραση που έχει πάρει ήδη άδεια», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας σχετικά με το άρθρο 158 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «Εξαιρούνται της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης μετοχών ή μεριδίων που ανήκουν ή ελέγχονται από τις οριζόμενες κατηγορίες Οργανισμών (Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων κλπ) προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης, λήψης, άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού».

Κατά  τον κ. Πέτσα η κυβέρνηση επιχειρεί με τη ρύθμιση να εξομοιώσει τους συλλογικούς οργανισμούς με τις εισηγμένες εταιρίες που απαλλάσσονται ήδη από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους.

«Είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση γιατί η πολυμετοχική σύνθεση και το πλήθος των συναλλαγών και η διασύνδεση χρηματιστηρίων παγκοσμίως καθιστούν ανέφικτη την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προσέθεσε, δε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς επίσης και πως ήδη υφίστανται αντίστοιχες ρυθμίσεις για απαλλαγή ονομαστικοποίησης στις εισηγμένες εταιρίες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη νέα πραγματικότητα», τόνισε τέλος.