Τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ «θυμήθηκε» ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ «θυμήθηκε» ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ… ξάφνου επαναφέρει στη ρητορική του τη δανειοδότηση των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Με ερώτησή τους 45 βουλευτές του κόμματος ρωτούν για την για την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες έχουν εξεταστεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της παραπάνω από ένα χρόνο, αλλά τώρα επίλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να… θυμηθεί να ρωτήσει την κυβέρνηση για το ζήτημα. Και μολονότι οι εκλογές έγιναν πριν από περίπου τρεις μήνες…

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «στόχος τόσο της διερεύνησης, όσο και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι η  διασφάλιση της διαφάνειας και της ισοτιμίας στη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας». «Η ανάδειξη του ζητήματος, μέσα από τις εργασίες και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και συνεπώς υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των παραπάνω υποθέσεων, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των εν λόγω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει επιπλέον και στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών και στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης», αναφέρει η Κουμουνδούρου και απευθύνει τις εξής ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό:

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ;

-Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις ;

-Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου  που αποτελεί θεμελιώδες  αίτημα της κοινωνίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης»

Στις 23.1.2017 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, που είχε συσταθεί με την από 15.4.2016 ομόφωνη απόφασή της, παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο του Σώματος το Πόρισμά της.

Αντίγραφο του Πορίσματος παραδόθηκε στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η Επιτροπή είχε διαπιστώσει την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών με ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική απαξία για στελέχη κομμάτων, Μ.Μ.Ε. και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στις 26.6.2018 υποβλήθηκε ερώτηση από 14 Βουλευτές προς τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα την πορεία διερεύνησης από την δικαστική εξουσία των ενεργειών που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν ως ποινικά κολάσιμες από την Εξεταστική Επιτροπή. Ο Υπουργός απάντησε εγγράφως στις 21.8.2018. Στην απάντηση του ο Υπουργός ανέφερε ότι για  την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων είχε σχηματιστεί δικογραφία και διενεργούνταν προκαταρτική εξέταση  και αντίστοιχα συνέβαινε και για την δανειοδότηση συγκεκριμένων έντυπων και τηλεοπτικών μέσων και κάποιες υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο. Επομένως, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων αυτών που δεν γνωρίζουμε σήμερα πως έχει εξελιχθεί.

Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας που οφείλουν να λειτουργούν χωρίς εξαρτήσεις, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα.

Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ;

2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις

3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου  που αποτελεί θεμελιώδες  αίτημα της κοινωνίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βερναδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τσίπρας Γιώργος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος?