Τι αποφασίστηκε για πορείες και επίδομα γέννησης - Συζήτηση για τον EastMed

Τι αποφασίστηκε για πορείες και επίδομα γέννησης - Συζήτηση για τον EastMed

«Να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το θέμα των συγκεντρώσεων και των μέτρων που θα ληφθούν για τις ανεξέλεγκτες πορείες, καθώς και το νομοσχέδιο που αφορά στο επίδομα γέννας, για το οποίο το εισοδηματικό όριο καθορίζεται στις 70000.

Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε και ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις επαφές στης Μέση Ανατολή και τις χθεσινές επισκέψεις σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο ενώ έγινε αναφορά στην υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed στις 2 Ιανουαρίου που χαρακτηρίστηκε πολύ θετική.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη ενώ ανέφερε πως δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής. Μάλιστα προανήγγειλε και άλλες άμεσες πρωτοβουλίες πολυμερείς από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Ως προς το νομοσχέδιο για τις πορείες προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τον καθορισμό υπευθύνου συναθροίσεων, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες ως προς την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης, καθώς κα 48ωρη προειδοποίηση πριν την πραγματοποίησή της. Επίσης υπάρχει και πρόβλεψη σχετικά με την αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου.

«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα». 

Σε ότι αφορά το επίδομα γέννας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί σύντομα και θα προβλέπει την εφ άπαξ καταβολή ποσού 2000 ευρώ θέτοντας ως εισοδηματικό κριτήριο τα 70.000 ευρώ. Οπως τονίστηκε «αποφασίστηκε να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο τέτοιο που να αποκλείονται μόνο οι πολύ πλούσιοι».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης. Δηλαδή σε συνεργασία με υπουργεία ψηφιακής διακυβέρνησης και υγείας θα πιστώνεται αμέσως με το που γίνεται π.χ. μια γέννηση χωρίς γραφειοκρατία».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το υπουργικό για την οικονομία και το κοινωνικό μέρισμα σημειώνοντας πως με το μέρισμα «θα καλυφθούν πάνω από 300.000 νοικοκυριά και πάνω από 1 εκατομμύρια δικαιούχοι ενώ το ποσό ανέρχεται στα 215 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε ξεκινήσει με 175 εκατομμύρια και κάλυψη 250.000 νοικοκυριών».