Τι αναφέρει η δικογραφία κατά του Α. Λοβέρδου - Οι «μάρτυρες» που άκουσαν αλλά δεν είδαν...

Τι αναφέρει η δικογραφία κατά του Α. Λοβέρδου - Οι «μάρτυρες» που άκουσαν αλλά δεν είδαν...

Καταθέσεις από τους... προστατευόμενους μάρτυρες που αναφέρονται σε πράγματα που άκουσαν και σε εκτιμήσεις δικές τους περιλαμβάνει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, μέσω της οποίας οι αρχές διερευνούν τον Ανδρέα Λοβέρδο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου. 

Συγκεκριμένα με τη δικογραφία που έφτασε σήμερα στη Βουλή «διερευνάται μεταξύ άλλων και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την ειδικότερη περίοδο από Απρίλιο του έτους 2011 έως το Μάιο του 2012, στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων παραγόμενων και τιθέμενων στην ελληνική αγορά από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis»

Μια δικογραφία που έχει συνταχθεί με βάση τις μαρτυρίες των ήδη προστατευόμενων μαρτύρων Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη, οι οποίες ελήφθησαν στο τέλος του 2018, και στις οποίες γίνονται αναφορές σε όσα έχουν οι δύο μάρτυρες ακούσει και σε ορισμένα στοιχεία τα οποία παραθέτουν και δηλώνουν πως με βάσει αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χρηματίσθηκε ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος. 

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν δώσει και νεότερες καταθέσεις στα τέλη το 2018. Σε αυτές αναφέρονται στον Α. Λοβέρδο και να και σημειώνουν ότι δεν έχουν δεί οι ίδιοι να υπάρχει κάποιος χρηματισμό ο ένας εξ αυτών καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα λέγοντας «θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος»

Πιο συγκεκριμένα, στις 28/12/2018 η Αικατερίνη Κελέση δίνει την εξής ένορκη κατάθεση, καταγγέλλοντας ότι άκουσε τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας Prestige στον Α. Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

- Κελέση: Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα. 

- Ερώτηση: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

- Απάντηση: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ' εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

- Ερώτηση: Γνωρίζετε εσείς κι εσύ μετά αμέσως παραπάνω αναφερόμενα κάποια σχέση της εταιρείας ιατρικές εξελίξεις συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη;

- Απάντηση: Την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα το Βουλκίδη κατ' επανάληψή να επισκέφτεται το Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου του παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες.

- Ερώτηση: Γνωρίζεις από που προέρχονταν αυτά τα χρήματα και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή από τον Βουλκίδη

- Απάντηση: Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στο Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπορκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις, τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση που θυμάμαι ήταν η τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Βριλησσίων. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου.

- Ερώτηση: Γνωρίζετε αν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στο Λοβέρδο είσαι κάποιους άλλους κρατικούς αξιωματούχους;

- Απάντηση: Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται αυτά τα χρήματα στον τέως υπουργό Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ' εξαίρεση το gilenya.

Μάλιστα, ενώ ο μάρτυρας αναφέρει ότι δεν είδε ποτέ να δίδονται τα χρήματα λίγο παρακάτω εξηγεί πως έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Λοβέρδος τα πήρε. Αφενός διότι ο Φρουζής «είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων επαφές με τον Λοβέρδο και αφετέρου επειδή ο Βουλκίδης επέστρεφε χρήματα στο Φρουζή κατά την περίοδο του Λοβέρδου.

Κλείνοντας, δε, ο προστατευόμενος μάρτυρας επιχειρώντας να ισχυροποιήσει την κατάθεση του περιγράφει μια συνομιλία που άκουσε: «Άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα του να λάβει χρήματα σε μετρητά με βάση τα παραπάνω. Θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Σε νεότερη κατάθεσή του ο Μάξιμος Σαράφης εμπλέκει στην υπόθεση τον Ν. Μανιαδάκη, λέγοντας ότι εκείνος ήταν ο δίαυλος ανάμεσα στη Novartis και τον Λοβέρδος. «Ο ίδιος Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται μέσω του Μανιαδακη. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζης πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε», τονίζει και σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού αφορούσε την πληρωμή χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς την Novartis για την τριετία 2007 2009.

«Συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο μέσω του Μανιαδάκη, χρήματα δηλαδή στον Λοβέρδο ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά την εταιρεία Novartis για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα της δινόταν για αποπληρωμή των οφειλών», τονίζει. Σε άλλο μέρος της κατάθεσης του ο κ. Σαράφης αναφέρει «γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008- 2014 λειτουργούσε στη Novartis μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν «το άγιο δισκοπότηρο».

Κατάθεση δίνει και ένας πρώτην συνεργάτης του Α. Λοβέρδου, ο Ν Μανίας ο οποίος στις 4 Απριλίου 2019 υποστηρίζει ότι ο Φρουζής κυκλοφορούσε με ένα σακίδιο στην πλάτη γεμάτο χρήματα τα οποία μοίραζε! «Μου είχε μεταφερθεί από κύκλος της αγοράς πως ο Φρουζής κυκλοφορούσε με ένα σακίδιο πλάτης και μοίρασε χρήματα. Εξοσων γνωρίζω ο Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργατών του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του Φρουζή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Μανία ο Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέττα μέσω της εταιρείας Prestige η οποία ανήκει στην κ. Έλενα Φυντανίδου. «Η Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθώ με τον Νίκο Χασαπόπουλο, κουμπάρο του κ. Λοβέρδου στο εστιατόριο Bιβλιοθήκη στην πλατεία Κολωνακίου όπου ο Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημα μου ή να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος. Αυτό έγινε το φθινόπωρο του 2011».