Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχει θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου, μετά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα.

Ουσιαστικά από τη θυροκόλληση ξεκινά και τυπικά η προεκλογική περίοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου, όπως θα αναφέρει χαρακτηριστικά και το σχετικό Διάταγμα. Επίσης, θα αναγράφεται και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής που θα προκύψει μετά της εθνικές εκλογές. Σύμφωνα, δε, με το Σύνταγμα η σύγκληση της νέας Bουλής γίνεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία των εκλογών, με την πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται το διάστημα 16 και 18 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, χθες ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», υπογραμμίζει το Σύνταγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση παραμένει σχεδόν ως έχει, δηλαδή δεν ορίζεται υπηρεσιακή, ημί μόνο αλλάζει ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ παλαιότερα αντικαθίσταντο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά, μάλλον, ο τελευταίος δεν θα αλλάξει.

Επί της ουσίας, η μόνη αρμοδιότητα της παρούσας κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε εκλογές. Από τη στιγμή που η Βουλή διαλύεται δεν μπορεί και να νομοθετήσει, ωστόσο σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας πολιτικά… καυτός μήνας, καθώς μετά την σύγκληση της νέας Βουλής και την ορκωμοσία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και αντιπροέδρων του κοινοβουλίου. Εφόσον σχηματιστεί νέα κυβέρνηση – αυτοδύναμη ή συνεργασίας – θα υπάρχουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και ενδεχομένως να έρθουν στην Ολομέλεια και τα πρώτα νομοσχέδια!