Θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ  για τον «δολιοφθορέα» Πολάκη

Θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον «δολιοφθορέα» Πολάκη

Του Γιάννη Σιδέρη

Θύελλα αντιδράσεων υψώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο μέγαρο Μαξίμου και την Κ.Ο. του κόμματος κατά του Παύλου Πολάκη.

Στην πλέον δύσκολη θέση βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, που ξαφνιάστηκε από τις δηλώσεις και τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, την ώρα που έτριβε τα χέρια του για το δώρο Χριστουγέννων που υποτίθεται θα καταργούσε ο Μητσοτάκης.

Με μια ευλύγιστη μεν, ανορθόδοξη δε, κίνηση (ανορθόδοξη γιατί καταστρατηγεί με πολιτικαντισμό το πνεύμα του κοινοβουλευτικού κανονισμού για τις προτάσεις μομφής κατά υπουργών), θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης προς στην κυβέρνηση.

Και εκεί, σε ένα εμπρηστικό κλίμα, θα ξανακούσουμε τα ίδια περί σκανδάλων για τη Novartis (που για τους πολιτικούς δεν ισχύει αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία για τον κ. Τσίπρα), τα δάνεια των κομμάτων, αυτούς που έκλεψαν και κατέστρεψαν τη χώρα, και όλη τη γνωστή κουραστική και λαϊκιστική φιλολογία που ακούμε επί εννέα χρόνια.

Βέβαια δεν είναι πλέον εύκρατο το κλίμα για την κυβέρνηση ούτε μπορεί να κερδίζει εύκολες εντυπώσεις. Η κυβέρνηση έχει πλέον ηλικία και πεπραγμένα, και κατά την συζήτηση θα κληθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί.
Φυσικά δεν θα το κάνει αλλά ο λαός θα έχει την ευχέρεια να κρίνει.

Ο βασικός λόγος που η ανορθογραφία Πολάκη προκάλεσε αιφνιδιασμό και σφοδρή ενόχληση, δεν ήταν αυτή καθ' εαυτή η επίθεση στον Κυμπουρόπουλο. Ο θυμός που υψώθηκε εναντίον του, οφείλεται στο ότι τους κατέστρεψε το βολικό - όπως νόμιζαν - σενάριο, να στριμώξουν τον Μητσοτάκη στη γωνία, για δηλώσεις που δεν έκανε!

Με την γνώριμη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπάρξει ήδη ένας καταιγισμός παραπληροφόρησης ότι «ξέφυγε» στον Μητσοτάκη και «αποκάλυψε» πως θα καταργούσε το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους (από τις δηλώσεις δεν συνάγεται κάτι τέτοιο) .

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κωλύεται αν οι επιθέσεις του χαρακτηρίζονται ως αήθεις. Εν προκειμένω δημιούργησε μια fake δήλωση εκ του μηδενός, αλλά αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτόν τον κόσμο έλκει – τον οποίο και ευκόλως κανοναρχεί.

Από την πλευρά του ο συγκρουσιακός Πολάκης πάντα βρίσκεται στο δικό του κλίμα και κάνει τον δικό του «αγώνα» με τις δικές του επιθετικές μεθόδους. Συχνά βραχυκυκλώνει τον αγώνα των υπολοίπων, αναγκάζοντάς τους να τρέχουν αλαφιασμένοι και να προσπαθούν να σβήσουν τις συνεχείς φωτιές που ανάβει.

Έτσι έγινε και τώρα. Με την επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ο Αναπληρωτής Υπουργός άλλαξε βιαίως τη βολική ατζέντα. Η κυβέρνηση από επιτιθέμενη έγινε αμυνόμενη, την στιγμή που σύμπας ο προπαγανδιστικός μηχανισμός συγκέντρωνε πυρά να καταγγείλει το εικονικό κόψιμο του δώρου Χριστουγέννων.

Επώνυμα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Γιάννης Μπαλάφας, κ.α. πήραν θέση κατά του Πολάκη. Ωστόσο αυτοί ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Σύσσωμη η Κ.Ο. βράζει εναντίον του, γιατί σε μια δυσχερή φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο καναβάτσο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν έως και διπλάσιο ποσοστό υστέρησης έναντι της ΝΔ, ο υπουργός λειτουργεί ως δολιοφθορεύς. Και είναι προεκλογική περίοδος, το κόμμα και οι βουλευτές χρειάζονται ψήφους…

Βέβαια ουδείς μπορεί να ξέρει αν οι επώνυμοι του ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασαν, το έκαναν βάσει αρχών τους, ή από ανάγκη να συνταυτισθούν με τα αισθήματα της κοινής γνώμης που τάχθηκε υπέρ Κυμπουρόπουλου. Πιστεύουμε το δεύτερο, παρότι εκ των υστέρων λέγεται ότι υπήρχαν βουλευτές που θα ψήφιζαν την πρόταση μομφής. Δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες επιδείξει ς ανεξαρτησίας ψήφου

Με βάση και την εμπειρία του νομιμόφρονος κομματικού παρελθόντος τους, ουδείς αμφιβάλει ότι διά της ψήφου των θα στήριζαν τον Πολάκη την ίδια ώρα που στα Μήντια θα τηρούσαν για το θεαθήναι, αποστάσεις από αυτόν.