«Θετική μετατόπιση» η αλλαγή στάσης για τους υδρογονάνθρακες

«Θετική μετατόπιση» η αλλαγή στάσης για τους υδρογονάνθρακες

Έναν νέο όρο έφερε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή για να δικαιολογήσει την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις συμβάσεις που αφορούν στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντάς την αλλαγή στάσης ως «θετική μετατόπιση».

Παράλληλα, άσκησε και κριτική για το γεγονός πως ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει τις συμβάσεις λέγοντας ότι «Η κλιματική αλλαγή ίσχυε και πριν τις εκλογές».

Καταθέτοντας πρόταση να κληθεί και να μιλήσει στην ελληνική Βουλή η Γκρέτα Τούνμπεργκ και να κατεβαίνουν οι βουλευτές στις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον ο Νίκος Φίλης υπεραμύνθηκε της νέας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Και αυτό παρά το γεγονός πως πρόκειται για συμβάσεις που είχε εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης.

Μάλιστα, μίλησε για «θετική μετατόπιση» του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας με τον τρόπο αυτό έναν άλλο χαρακτηρισμό στην αλλαγή στάσης και στις καταγγελίες περί «κωλοτούμπας» από το κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης άφησε και τις αιχμές του για την ηγεσία του κόμματός του που ως κυβέρνηση είχε προωθήσει τις σχετικές συμβάσεις λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή υπήρχε και πριν τις εκλογές. Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά χαρακτήρισε ως έλασσον το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει πως δεν θα υπερψηφίσει τις συμβάσεις λόγω... ΕΛΠΕ.

Κατέληξε πάντως υποστηρίζοντας πως «αυτή είναι η δύναμη της αριστεράς. Να διορθώνει τα λάθη της και να διαμορφώνει κοινωνική γραμμή υπέρ του περιβάλλοντος».

Η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού να ζητήσει να κληθεί στη Βουλή η Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά και η προτροπή του προς τους βουλευτές να κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώνει πάντως όλους όσοι υποστηρίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να επενδύσεις στο... νέο κύμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας πυξίδα και κινούμενος μεταξύ ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, αριστεράς των κινητοποιήσεων και της άρνηση και της πρόσφατης κυβερνητικής θητείας βλέπει πρόσφορο το έδαφος των νέων μορφών αντίδρασης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το αντιμνημονιακό κύμα δεν υφίσταται πλέον και το περιβάλλον δείχνει να αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Εξ ού και το άγχος με το νέο όνομα και τα περί Πράσινης Συμμαχίας ή Πράσινης Αριστεράς.