Θέτει όρους ο «Μάξιμος Σαράφης» - Τα δύο τηλεφωνήματα στη ΓΑΔΑ
Προανακριτική Novartis

Θέτει όρους ο «Μάξιμος Σαράφης» - Τα δύο τηλεφωνήματα στη ΓΑΔΑ

Όρους και προϋποθέσεις θέτει ο «Μάξιμος Σαράφης» για να καταθέσει στην Προανακριτική επιχειρώντας να πείσει ότι η στάση του δεν αποτελεί απείθεια. Δύο τηλεφωνήματα έκανε στον αρμόδιο αξιωματικό του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ χθες υποστηρίζοντας πως θα καταθέσει αρκεί αυτό να γίνει  με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου, αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετική αίθουσα. 

Συγκεκριμένα, η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα επιβεβαιώνεται από ενημερωτικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή από την ΕΛΑΣ όπου αναφέρεται και το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών, με τον αρμόδιο αξιωματικό του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων να αναφέρει πως τον κάλεσε «ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Σαράφης Μάξιμος και με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί δεν ήταν από απείθεια αλλά από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του». 

Σύμφωνα με τον ίδιο,δήλωσε την προθυμότητά του να συνεργαστεί με την Προανακριτική, θέτοντας εκ νέου όμως την προϋπόθεση αυτό να γίνει μόνο με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, κάτι το οποίο έχει ήδη απορρίψει με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή.  

Ο «Μάξιμος Σαράφης» δείχνει να εμμένει στην τακτική της κατάθεσης με τρόπο που η Προανακριτική δεν αποδέχεται. Υποβάλλει δέ όρους και προϋποθέσεις προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των μελών αλλά και δικαστικών κύκλων που επισημαίνουν ότι ο τρόπο της κατάθεσης δεν μπορεί να τεθεί ως όρος από έναν μάρτυρα.

Η Προανακριτική κατά πλειοψηφία έχει αποφασίσει να γίνει η διαδικασία της εξέτασης των δύο προστατευόμενο μαρτύρων δια ζώσης και σε κάθε περίπτωση με τον τρόπο που αυτή έγινε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διερευνά τις καταγγελίες εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης.

Το γεγονός πως επικοινώνησε ο «Μάξιμος Σαράφης» πάντως δεν αλλάζει τα δεδομένα. Δηλαδή ότι έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής του προκειμένου να καταθέσει στους εκπροσώπους της Προανακριτικής επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση»

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του αξιωματικού όπως αυτή μεταφέρθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή:

«Σας αναφέρω ότι 12:12 στις 20/2/2/20 με κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Σαράφης Μάξιμος και με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί δεν ήταν από απείθεια αλλά από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή.

Ακόμα ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στο σκοπό της με την εξέταση του εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις. Ακόμα ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία της αστυνομίας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί.

Τον διαβεβαίωσα ότι η υπηρεσία μας ως αρμόδια για τα μέτρα προστασίας του ίδιου, όπως ορίστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας διαφθοράς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής σας αναφέρω ότι σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα στις 18,53 20 Φεβρουαρίου 2020 με το προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμος Σαράφης αυτός μου επανέλαβε ότι εφόσον η επιτροπή αποδεχτεί το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή βρίσκεται στη διάθεση της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα την υποδειχθεί από την υπηρεσία μας προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μεταδόσεις καταθέσω ναύτης επόμενος όμως η εξέταση να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 4».