Θεσσαλονίκη: Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου της Κυριακής κατά του όρου «Μακεδονία»

Θεσσαλονίκη: Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου της Κυριακής κατά του όρου «Μακεδονία»

 

Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων κινείται η Θεσσαλονίκη, με τους πολίτες, τους διοργανωτές και την τροχαία να βρίσκονται επί ποδός.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, προσκαλώντας μάλιστα και άλλους ιεράρχες να συμμετάσχουν σε αυτή, παρά την αντίθεση του αρχιεπισκόπου.

Στις δύο το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου όπου αναμένεται να φτάσουν περισσότερα από 500 τουριστικά λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για τη μεταφορά πολιτών στο συλλαλητήριο, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 διαδηλωτές θα δώσουν το «παρών».

Αντισυγκέντρωση στην Καμάρα προγραμματίζει πάντως ομάδα αντιεξουσιαστών. Την Παρασκευή το βράδυ αναρχικοί έγραψαν συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου στο Λευκό Πύργο, με αποτέλεσμα πέντε προσαγωγές.

Συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ενώ πορείες προγραμματίζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

«Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος ''Μακεδονία'' σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή: skai.gr