Ζημία του δημοσίου από οφειλές φαρμακευτικών επί κυβέρνησης Καραμανλή καταγγέλλει η κυβέρνηση

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 14:32
-A +A
Ζημία του δημοσίου από οφειλές φαρμακευτικών επί κυβέρνησης Καραμανλή καταγγέλλει η κυβέρνηση

Μετά την αποκάλυψη για τα «δώρα» στις πολυεθνικές εταιρείες μέσω των αυξήσεων των τιμών στα φάρμακα η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις ανοίγοντας θέμα ζημίας του δημοσίου κατά 241 εκατ. ευρώ από οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006-2010.

«Το ελληνικό Δημόσιο για μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά. Το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο, για διάφορους λόγους, όχι σύννομους όπως ανέφερα, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέας Ξανθος και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate. Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νεά Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ», σημείωσε στη συνέχεια η υπουργός Εργασίας.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα