Θέλει να συναντήσει Ερντογάν αλλά επιτέθηκε στη Ντόρα για την ορκωμοσία του!

Θέλει να συναντήσει Ερντογάν αλλά επιτέθηκε στη Ντόρα για την ορκωμοσία του!

Ακόμη δεν έχουν μάθει να κυβερνούν και δεν πρόκειται να μάθουν. Δε τους αφήνει ο χαρακτήρας τους.

Ο πρωθυπουργός ήλπιζε να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το ΝΑΤΟ. Η συνάντηση είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Θα ήταν μια ευκαιρία θα θέσει το θέμα των στρατιωτικών μας που εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Τέτοιες συναντήσεις όμως για να έχουν αποτέλεσμα προϋποθέτουν ένα κλίμα στοιχειώδους θεσμικής ευπρέπειας, ή τουλάχιστον μη όξυνσης της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο μερών. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή θέση και αναγκάζεται να υποβάλει αίτημα το οποίο επαφίεται στην κατανόηση και τις πολιτικές σκοπιμότητες του σουλτάνου.

Και τι έκανε ο πρωθυπουργός για να δημιουργήσει αυτό το ευμενές κλίμα; Όχι μόνο δεν παρέστη στην ορκωμοσία Ερντογάν (καλώς έκανε) αλλά επιτέθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη γιατί παρευρέθη, αντί να κρατήσει μια ευμενώς ουδέτερη στάση.

Υποτάσσουν πάντα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην εσωτερική επικαιρότητα και στο κακώς εννοούμενο κομματικό συμφέρον –κακώς εννοούμενο γιατί στο τέλος γίνεται μπούμερανγκ.

Ενώ καιγόμαστε να υποβάλουμε αίτημα για την απελευθέρωση των δύο, και ενώ ήδη η ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη επειδή η κυβέρνηση δεν στέλνει πίσω τους οχτώ Τούρκους (επειδή έτσι αποφάσισε η Δικαιοσύνη, όχι γιατί δεν θέλει η ίδια), την επιβαρύνει περαιτέρω κατηγορώντας την κα Μπακογιάννη.

Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους αναίτια και χωρίς καμιά κατηγορία δυο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου χωρίς συνεννόηση με την Ελληνική κυβέρνηση».

Τα τελευταίο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Μια πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έχει αυτονομία, αλλά θα έπρεπε να πάρει την άδεια του Τσίπρα για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να παραβρεθεί σε μια επίσημη εκδήλωση ενός εκλεγμένου προέδρου.

Μα δεν σκέπτονται ότι αυτά τα διαβάζει και το γραφείο Ερντογάν, από τον οποίο ζητούν εναγωνίως συνάντηση; Όχι! Αν σκέπτονταν δεν θα τα έλεγαν…

Γ.Σ.